Linkovi

Najmanje jedan ubijen, više povređenih u napadu mačetom u crkvama u Španiji


Mesto incidenta ispred crkve u Alhesirasu na jugu Španije
Mesto incidenta ispred crkve u Alhesirasu na jugu Španije

MADRID - Španske vlasti saopštile su da istražuju mogući "teroristički" napad nakon što je muškarac sa mačetom napao nekoliko ljudi u dve crkve u južnom gradu Alhesirasu, i ubio najmanje jednu osobu.

Taj čovek je napao sveštenike u dve različite crkve - San Isidro i Nuestra Senjora de La Palma, udaljene oko 300 metara, nešto posle 20 časova u sredu uveče, rekao je portparol grada.

Izvor iz Višeg suda u Madridu rekao je da se incident istražuje kao terorizam.

Policija je saopštila da je napadač uhapšen, ali nisu poznati njegovo ime ili nacionalnost. Lokalni mediji, uključujući El Pais rekli su da je on 25-godišnji Marokanac.

Policajci privode muškarca nakon napada nožem u dve crkve
Policajci privode muškarca nakon napada nožem u dve crkve

Ubijen je Dijego Valensija, crkvenjak u jednoj u dve crkve, dok je među povređenima i titularni sveštenik parohijske crkve, koji je u teškom stanju, rekao je portparol grada.

Povređen je i nepoznat broj drugih. List El Mundo javio je da su četiri osobe povređene u napadu.

Policija je saopštila da je osumnjičeni prvo ušao u crkvu San Isidro i napao Rodrigeza. Napadač je zatim ušao u crkvu Nuestra Senjora de La Palma gde je oštetio imvinu pre nego što je napao Valensiju, koji je pobegao iz crkve, ali ga je osumnjičeni pojurio i naneo mu smrtonosne povrede.

Španski premijer Pedro Sančez izrazio je saučešće žrtvama "strašnog napada" na svom Tviter nalogu, dok je generalni sekretar Španske biskupske konferencije Fransisko Garsija govorio o svom "velikom bolu" kada je čuo vest.

Gradonačelnik Alhesirasa proglasio je dan žalosti u gradu u četvrtak.

XS
SM
MD
LG