Linkovi

Šest zemljotresa u roku od dva sata u Albaniji


Srušena kuća u Floću u Albaniji, 1. juna 2019.
Srušena kuća u Floću u Albaniji, 1. juna 2019.

Šest zemljotresa u roku od dva sata zatresla su jugoistok Albanije u subotu, a prvi je bio jačine 5,3 stepena. Povređeno je četvoro ljudi a oštećeno stotinu kuća, saopštile su vlasti.

Četvoro ljudi, povređenih kada su im se kuće urušile zbog potresa, prebačeno je u bolnicu u gradu Korče u istočnoj Albaniji, navodi ministarstvo odbrane.

Bilo je pola sedam ujutru i izašla sam da pomuzem krave kada se dogodio zamljotres. Probudila sam decu i ostale u kući i svi smo istrčali napolje", izjavila je za Rojters 60-godišnja Petrit iz sela Floć gde je bio epicentar zemljotresa. Krov njene kuće se srušio na dve sobe.

Oko 70 kuća je oštećeno u Floću i obližnjem selu Dvoran, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Evakuisani meštani sede u skloništu u Albaniji, 1. juna 2019.
Evakuisani meštani sede u skloništu u Albaniji, 1. juna 2019.

Polovina od stotinu oštećenih kuća su napuštene stare strukture, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Vojnici su podigli vojne šatore u Floću a u selo su poslati i vatrogasci.

Pedeset porodica iz Floća je napustilo kuće iz straha od novih potresa. Neki su otišli kod rođaka a drugi su procenili da je bezbednije da budu pod vojnim šatorima.

Epicentar prvog potresa bio je 15 kilometara jugoistočno od grada Korče na dubini od 14 kilometara, a posle sedam minuta usledio je novi zemljotres, na dubini od 18 kilometara, u delu Albanije koji se graniči sa Grčkom i Severnom Makedonijom. Potresi nižeg intenziteta nastavljeni su u Korčeu kao i u delu na granici sa severnom Grčkom.

XS
SM
MD
LG