Linkovi

Šef UN za ljudska prava: Izrael "dehumanizuje" stanovnike Gaze


Šef agencije za UN Zeid Raad al-Husein
Šef agencije za UN Zeid Raad al-Husein

Savet za ljudska prava UN u Ženevi usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje Izrael zbog kršenja međunarodnog prava, uključujući neproporcionalnu upotrebu sile prema palestinskim civilima.

Za rezoluciju je glasalo 29 članova saveta, 14 je bilo uzdržano a SAD i Australije su glasale protiv. Izrael i SAD se žale da Savet ima stalni anti-izraelski stav jer ga čini veliki broj zemalja neprijateljski nastrojenih prema Izraelu. Šef saveta za ljudska prava, Zeid Raad al-Husein, oštro je kritkovao Izrael zbog „sistematskog oduzimanja ljudskih prava“ Palestincima.

“Kao okupaciona sila, Izrael je po međunarodnom pravu dužan da štiti stanovništvo Gaze i osigura njihovu dobrobit. Ali oni se u suštini, od rođenja do smrti, drže kao u kavezu na siromašnoj, prenaseljenoj teritoriji. Izraelske vlasti su ih lišile dostojanstva, dehumanizovale do te mere da se čini da zvaničnici čak i ne pomišljaju da ti muškarci i žene imaju pravo kao i svaki razlog da protestuju.”

Zeid je, na početku specijalne sednice Saveta za ljudska prava, podsetio da su samo od prošlog ponedeljka izraelske snage ubile 60 Palestinaca.

Izraelska ambasadorka Aviva Raz Šehter izjavila je pred Savetom da je Izrael pokušao da minimalizuje žrtve dok je branio svoje granice od "terorista" u Gazi, i okrivila ekstremiste Hamasa što koriste civile kao živi štit. Odgovarajući na kritiku Zeida, ona je odgovorila da se Savet vratio svom "najgorem obliku anti-izraelske opsesije" i pozvala članice da odbace rezoluciju.

XS
SM
MD
LG