Linkovi

Šef UN pozdravlja deeskalaciju u Idlibu, u Siriji


Generalni sekretar Antonio Gutereš obraća se Savetu bezbednosti ujedinjenih nacija u sedištu UN u Njujorku, 29. avgust 2018.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozdravio je sporazum koji su u ponedeljak postigli predsednici Rusije i Turske o stvaranu demilitarizovane zone razdvajanja u sirijskom regionu Idlib, rekavši da bi to trebalo da spreči totalnu ofanzivu i obezbedi odlaganje za oko tri miliona civila.

"Generali sekretar poziva sve strane u Siriji da sarađuju u sprovođenju sporazuma i obezbede siguran i neometan pristup humanitarnoj pomoći u svim oblastima kroz najdirektnije rute", rekao je portparol Antonija Gutereša u utorak.

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Rečep Tajip Erdogan čekaju da uđu u stalu tokom njihovog sastanka u Sočiju, Rusija, 17. septebra 2018.
Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Rečep Tajip Erdogan čekaju da uđu u stalu tokom njihovog sastanka u Sočiju, Rusija, 17. septebra 2018.

Ruski predsednik Vladimir Puti i turski predsednik Rečep Tajip Erdogan složili su se u ponedeljak da stvore 15-20 kilometara široku demilitarizovanu zonu unutar onoga što je već zona deeskalacije.

Putin je rekao da će ruske i turske snage obezbeđivati demilitarizovanu zonu, iz koje će posmatrati uklanjanje teškog naoružanja pobunjenika "povlačenje svih radikaklnih boraca", uključujući i terorističku Al Nusra front, do sredine oktobra.

Ujedinjene nacije zvone na uzbunu zbog Idliba već nedeljama, upozoravajući na humanitarnu katastrofu ukoliko sirijska vlada krene da sprovodi planove o čišćenju tog poslednjeg pobunjeničkog uporišta. UN procenjuju da je oko 15.000 boraca pomešano sa civilnom populacijom.

Više od miliona stanovika Idliba raseljenih iz drugih krajeva Sirije, potražilo je sigurnost u deeskalizovanoj zoni. Turska, koja je već primila više od tri miliona sirijskih izbeglica, suočiće se sa velikim egzodusm ka svojoj teritoriji, ukoliko Idlib bude napadnut.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG