Linkovi

Šef diplomatije Nemcima: Dižite se iz fotelje, borite se protiv rasizma!


Nemački ministar inostranih poslova, Hajko Mas, rekao je za nedeljnik Bild am zontag da su njegovi sugrađani suviše lenji kada dođe do toga da se treba boriti protiv rasizma i za demokratiju.

Nemački ministar spoljnih poslova poručio je svojim sunarodnicima u nedelju da su previše lenji kada dođe do borbe protiv rasizma i borbe za demokratiju.

"Moramo da ustanemo iz fotelje i otvorimo usta", rekao je Hajko Mas u intervjuu za nemački nedeljnik Bild am zontag. "Našoj generaciji je data sloboda, vladavina prava i demokratija kao poklon. Mi ne moramo da se borimo za to; (sada) mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo".

Masovi komentari usledili su nakon subotnjih demonstracija oko 4.500 ekstremnih desničara u Kemincu, koji su se okupili protiv migranata nedelju dana nakon što je Nemac ubijen u tom gradu u istočnom delu zemlje. Njega su navodno ubila dvojica migranata iz Iraka i Sirije. Oko 4.000 levičara takođe je demonstriralo kroz grad u kontramitingu, a 1.800 policajaca raspoređeno je da bi zadržali grupe razdvojene.

Demonstranti nose nemačke zastave tokom okupljanja u Kemincu, istočna Nemačka, 1. septembra 2018.
Demonstranti nose nemačke zastave tokom okupljanja u Kemincu, istočna Nemačka, 1. septembra 2018.

Tokom skupova povređeno je 18 ljudi, uključujući i tri policajca. Skupovi su u određenim trenucima bili vrlo napeti, pogotovo nakon što je policija okončala marš desničara.

Nakon što su mitinzi bili završeni, manje grupe demonstranata sukobile su se međusobno, izvestila je policija.

Policajci se pripremaju za miting u Kemincu, istočna Nemačka, 1. septembra 2018.
Policajci se pripremaju za miting u Kemincu, istočna Nemačka, 1. septembra 2018.

Zoren Bartol, poslanik socijaldemokrata u Bundestagu, tvitovao je nakon okončanja protesta da su njega i njegovu grupu "napali nacisti" koji su pocepali njihove stranačke zastave i fizički napali neke od njih.

Desničarski ekstremisti i levičarske grupe već su se sukobile u Kemincu u ponedeljak, dan nakon smrti 35-ogodišnjeg Nemca. Scene osvetnika koji jure strance po gradskim ulicama od onda šokiraju ljude u drugim delovima Nemačke.

Tenzije koje su počele da rastu prošle nedelje u Kemincu, uticale su na narastanje podele po pitanju nemačkih aktuelnih napora da se prihvati priliv više od milion izbeglica i migranata koji tragaju za poslom, od 2015.

Krajnja desnica kontinuirano kritikuje odluku kancelarke Angele Merkel da dopusti ulaz stotinama hiljada tražilaca azila iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije, Iraka i Avganistana.

U ponedeljak, hiljade ljudi trebalo bi da ponovo otpujutu u Keminc, ovog puta kako bi besplatno prisustvovali koncertu na otvorenom koji su na brzinu organizovali neki od najpopularnijih bendova u zemlji, uključujući i rok grupu Tote hozen, i kako bi ustali protiv krajnje desnog nacionalizma i antiimigrantskih predrasuda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG