Linkovi

Šabić: Odakle SNS-u i Vučiću podaci o svim penzionerima u Srbiji


Arhiva - Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Foto: Medijacentar Beograd)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, zbog toga što je, kako tvrdi, neovlašćeno saopštilo Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podatke korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija u Srbiji.

Povereniku se obratilo više građana koji navode da su korisnici penzija, a kojima je u novembru poštom pristiglo pismo adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije, potpisano od predsednika Srbije, sa oznakom SNS.

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je pismo poslato “svakom penzioneru u Srbiji ponaosob, kako bi im se zahvalio na žrtvi koju su podneli”, a posle smanjenja koja su usledila zbog pokušaja države da konsoliduje budžet.

Vučić je 29. novembra izjavio da je pismo penzionerima poslao kao predsednik SNS, a ne kao predsednik Republike kako bi izbegao da država plati troškove. On je tada precizirao da je slanje pisama plaćeno stranačkim novcem, jer je želeo da napravi razliku između sebe i svojih političkih protivnika.

Poverenik Šabić je pokrenuo i postupak nadzora prema PIO fondu, predsedniku Srbije i SNS.

On od PIO fonda, kako navodi u saopštenju, nije dobio odgovor na zahtev da li su učinili dostupnim podatke o korisnicima penzija.

Generalni sekretarijat predsednika Republike odgovorio je Povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao predmetne podatke.

Iz SNS-a su odgovorili povereniku da su podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija dobili iz baze članstva SNS, kao i kroz akcije VDV i štandove koje su sprovodili poslednjih deset godina.

Poverenik je zatražio izjašnjenje i od Javnog preduzeća "Pošte Srbije", koji su odgovorili da je SNS obavestila Poštu o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

"Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju SNS, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu,” navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG