Linkovi

Đukanović Bramercu: CG spremna na saradnju u procesuiranju ratnih zločina


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rukuje se sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale UN, Seržom Bramercom (rtcg.me)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović saopštio je u utorak glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale UN, Seržu Bramercu, da je Crna Gora “apsolutno spremna na saradnju radi postizanja zajedničkih ciljeva”, saopštio je njegov kabinet.

Tokom susreta sa Bramercom u Podgorici, Đukanović je iskazao zadovoljstvo posvećenošću Međunarodnog rezidualnog mehanizma i glavnog tužioca Bramerca regionu i Crnoj Gori, uvjeren da će “dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena, što potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između kancelarije Mehanizma i našeg Vrhovnog državnog tužilaštva”.

Crnogorski predsjednik rekao je da će uspjehu zajedničke misije doprinijeti dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom.

“Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim licima“, istakao je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, napredak regiona je izvjestan jedino ako “na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključimo stranice iz prošlosti”.

„Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uslove za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku evropsku platform”, rekao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za našu budućnost.

Kabinet Đukanovića saopštio je da je glavni tužilac Serž Bramerc priliku za susret sa predsjednikom Đukanovićem ocijenio kao izraz posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj saradnji.

Bramerc je istovremeno iskazao zabrinutost padom kvaliteta saradnje u regionu, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i najkooperativnija, o čemu je informisao i međunarodne partnere, saopštio je kabinet predsjednika.

“Dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i Mehanizma pozitivno je prihvaćena od strane glavnih međunarodnih partnera, a zajednički rad će se povoljno odraziti na pregovaračko poglavlje 23. Dobra komunikacija sa našim državnim tužilaštvom, intenzivirana je u protekle dvije godine”, istakao je Bramerc.

On je kazao da će, danas potpisani Memorandum, podići saradnju u tehničkom i operativnom dijelu na kvalitativno viši nivo i poboljšati rezultate.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i na globalnom planu... ukazano je i na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktuelnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice, kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila evropska budućnost regiona”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG