Linkovi

Đilas i Lečić na protestu u Nišu: Niko nema prava da deli građane


Protest "1 od 5 miliona" u Nišu, 29. marta 2019. (VOA)
Protest "1 od 5 miliona" u Nišu, 29. marta 2019. (VOA)

U Nišu je i ovog petka održano protesno okupljanje pod parolom "1 od 5 miliona", a okupljenima su se pre protesne šetnje, na Trgu kralja Milana obratili jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas i glumac Branislav Lečić.

Govoreći o stranim investitorima koje dovodi Aleksandar Vučić, Đilas je rekao da "otvaranje fabrika u kojima ljudi motaju kablove za platu od 200 i nešto evra ne predstavlja budućnost Srbije".

"Priča se poslednjih 20 dana da će Folksvagen doći u Srbiji. Bez obzira na sve što mislim o Aleksandru Vučiću, na svu kritiku koju svaki dan iznosim, na sve reči koje on izgovara o meni, lažući iz dana u dan, ja vam obećavam da ukoliko dođe Folksvagen - ja ću lično čestitati i njemu i svima koji su tome nešto doprineli. Jer naša ideja je budućnost Srbije u kojoj živimo bolje, u kojoj se ne delimo što jedni glasaju za jedne, a drugi za druge, u kojoj se ne delimo na patriote i nepatriote", poručio je Đilas.

"Ovo je grad koji je uspeo da pokaže svu nesposobnost Srpske napredne stranke. Pokrenut je aerodrom posle toliko godina, uzela ga je država - rekli su biće bolje. Pre nekoliko dana čitamo podatak da je broj putnika već smanjen za 15 odsto", rekao je Đilas Nišlijama i naglasio da Srbija ima budućnost u decentralizaciji.

"Ne damo nikome da vas deli, ne damo nikome da maltretira one koji drugačije misle, nema niko poruku nasilja. Sve ono što se nama koji drugalije mislimo svaki dan dešava, oni kažu da mi radimo njima", kazao je Đilas.

Branislav Lečić naglasio je da na protestima okupljeni ne ratuju protiv Aleksandra Vučića, već da "imamo rat sa samima sobom - sa svojim kukavičlukom, sa svojim pristajanjem".

Protest "1 od 5 miliona" u Nišu, 29. marta 2019. (VOA)
Protest "1 od 5 miliona" u Nišu, 29. marta 2019. (VOA)

Pozvao je sve da ratuju "protiv svega lošeg u sebi, protiv kukavičluka" jer bez velike energije neće dobiti ovu borbu.

"Da li je moguće da ćemo mi poslednji na Balkanu da sačekamo ono što se zove bolje društvo", upitao je Lečić. "Zašto mi da budemo narod koji nas deli? Ko je taj koji nas deli? Da li je moguće da sa glave države, tamo gde je predsdnik države, dolazi jezik mržnje? Da oni koji misle drugačije budu napadnuti i prokaženi, da napadne čak i decu".

Protest "1 od 5 miliona" u Nišu, 29. marta 2019. (VOA)
Protest "1 od 5 miliona" u Nišu, 29. marta 2019. (VOA)

Protesna šetnja prošla je centralnim gradskim ulicama, da bi se završila ispred sedišta dopisništva Radio-televizije Srbije, čiji je ulaz oblepljen trakama sa natpisom "Cenzurisano", simbolom Televizije Pink u kom piše RTS i pitanjima "Vidite li nas?".

Osim nekoliko saobraćajaca koji su regulisali saobraćaj, prisustvo policije nije primećeno, a skup je prošao bez incidenata.​

VIDEO "1 od 5 miliona" u Nišu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

XS
SM
MD
LG