Linkovi

Četiri koalicije prijavljene za izbore na Kosovu


Izbori na Kosovu (arhivski snimak)

Za učešće na vanrednim parlamentarnim parlamentarnim izborima koji će biti održani 6. oktobra prijavljene su četiri predizborne koalicije. Dve čine albanske partije, jednu srpske i jednu bošnječke.

Rok za prijavu predizbornih koalicija istekao je u ponoć. Koalicija Vakat prva je predala prijavu, a sastavljena je od Demokratske stranke Bošnjaka, Demokratske stranke Vatan i Ujedinjene stranke Bošnjaka.

Koaliciju “Sloboda” čine dve srpske partije, Progresivna demokratska stranka čiji je predsednik Nenad Rašić i Nova partija Kosova na čijem je čelu Dragiša Mirić.

Koaliciju su prijavile i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratske partije aktuelnog gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija.

Četvrtu prijavljenu koaliciju čine Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja, Alijansa Novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Partija pravde Ferida Aganija.

Kancelarija za registraciju i overu političkih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji, oceniće podnete prijave, nakon čega će uslediti njihovo potvrđivanje.

Centralna izborna komisija saopštila je u petak da obaveštava sve političke subjekte (političke stranke, nezavisne kandidate, koalicije i građanske inicijative) koji nameravaju da se kandiduju za vanredne izbore 6. oktobra, da je rok za podnošenje prijava do 5. septembra u ponoć.

“Centralna Izborna Komisija obaveštava da je rok za registraciju za glasanje van Kosova počeo u petak, 30. avgusta i da će se završiti 10. septembra 2019 godine".

Tokom ovog perioda, građani Kosova koji žive van Kosova mogu podneti zahtev za registraciju za glasanje putem pošte za Prevremene Izbore za Skupštinu Kosova koji će se održati 6. oktobra 2019”, saopštila je Centralna izborna komisija Kosova.

.​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG