Linkovi

Čakrabarti: EBRD planira da podigne portfolio u Srbiji na milijardu evra


Predsednik EBRD Sum Čakrabarti Namera i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: video grab
Predsednik EBRD Sum Čakrabarti Namera i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: video grab

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sum Čakrabarti Namera izjavio je posle razgovora sa srpskim političarima da EBRD namerava da svoj portfolio u Srbiji podigne na milijardu evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Čakrabartijem koji mu je čestitao na uspešno sprovedenim ekonomskim reformama u Srbiji i poručio da je Srbija ekonomski lider regiona.

Čakrabarti je istakao da je stabilna ekonomska situacija osnovni pokretač novih investicija u Srbiji, što potvrđuje iznos od 3.5 milijardi evra tokom 2018. godine.

Predsednik Vučić saglasio se da je ova godina šansa za privlačenje novih ulaganja u Srbiju i rekao da je očekuje veću pomoć EBRD za privlačenje investicija u privatni sektor, sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Predsednik EBRD Čakrabarti zamolio je predsednika Vučića da podrži pokretanje regionalne saradnje na polju zaštite konkurencije, što je on i prihvatio. Predloženo je da se osnuje Forum tela za zaštitu konkurencije zemalja Zapadnog Balkana sa sedištem u Beogradu.

Na sastanku se govorilo o dosadašnjim investicijama EBRD u Srbiji, o infrastrukturnim i energetskim projektima. Sagovornici su potvrdili značaj realizacije projekta Vinča postrojenja za preradu otpada.

Predsednik Vučić potvrdio je učešće na predstojećem sastanku lidera Zapadnog Balkana na godišenjem skupu EBRD u Sarajevu u maju mesecu, navedeno je u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

XS
SM
MD
LG