Linkovi

Ćufte od mamuta - novo jelo na meniju


Prezentacija ćufte od mamuta u muzeju nauke u Amsterdamu
Prezentacija ćufte od mamuta u muzeju nauke u Amsterdamu

AMSTERDAM - Jedna kompanija iz Australije napravila je neobičan korak i odlučila da pravi ćufte od mamuta, odnosno od mesa iz laboratorije napravljenog po genetskoj sekvenci odavno izumrlih životianja.

Novo jelo predstavljeno je u muzeju nauke u Amstedamu pred 1. april, pa su se mnogi pitali da li je reč o prvoaprilskoj šali?

"Ne, ovo nije šala. Ovo je prava inovacija", kazao je osnivač australijske kompanije Vau, Tim Nouksmit.

Meso će se praviti u laboratoriji od životinjskih ćelija. Biće upotrebljene već poznate genetske informacije o mamutu, dodaće se informacije iz gena njegovog najbližeg živog rođaka - afričkog slona - i sve to biti ubačeno u ćeliju ovce, objašnjava Nouksmit.

Ćelije će biti multiplikovane dok ih ne bude dovoljno da naprave ćuftu.

Tim Nouksmit pokazuje ćufte od mamuta u muzeju nauke u Amsterdamu
Tim Nouksmit pokazuje ćufte od mamuta u muzeju nauke u Amsterdamu

Stručnjaci kažu da je tehnologija u proizvodnji mesa uznapredovala i da može pozitivno da utiče na očuvanje životne sredine prilikom proizvodnje hrane.

Ali, ne očekuje se da će ovo jelo biti brzo dostupno u restoranima širom sveta. Do sada je jedino Singapur odobrio konzumiranje mesa proizvedenog u laboratoriji. Australijska kompanija Vau se nada da će prvu ćuftu prodati baš tamo.

Ćufta od mamuta predstavljena u Amsterdamu nije bila za jelo, već da pokrene debatu o budućnosti proizvodnje mesa.

Serin Kel iz organizacije Institut za dobru hranu, koja promoviše ishranu baziranu na biljkama i alternativama mesu, kaže da se nada da će ovaj projekat podstaći konzumiranje hrane koja manje šteti životnoj sredini, umanjuje klimatske promene i daje uslove za drugačiji uzgoj životinja.

XS
SM
MD
LG