Linkovi

Ivanišević: Nema više vladanja u tenisu


"Čilić je igrač za top 5"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

Trener šampiona Ju Es Opena Marina Čilića, i sam grand slem šampion očekuje da tenis više neće biti kao u poslednjih deset godina, kada su dominirali Federer, Nadal i Đoković, i ističe da je to dobro za "beli sport"...

Marin Čilić je početkom nedelje u Njujorku postao tek drugi grand slem šampion u istoriji hrvatskog tenisa... Posle pobede nad Keijem Nišikorijem u finalu Ju Es Opena, Čilić se pridružio Goranu Ivaniševiću, koji je 13 godina ranije osvojio Vimbldon. Ovog puta, Splićanin, koji danas puni 43 godine, sedeo je u loži „Artur Eš“ stadiona, i kao trener Marina Čilića značajno doprineo ogromnom uspehu momka iz Međugorja.

"Ponosan i srećan" bile su reči kojima je Goran Ivanišević opisao kako se oseća posle pobede Marina Čilića na Ju Es Openu... Poslednjih deset setova koje je sada već 9. teniser sveta odigrao u Njujorku bili su neverovatni, redom su padali Simon, a zatim bez izgubljenog seta Berdih, Federer i na kraju Nišikori. Mnogo puta na konferenciji za novinare posle finala Čilić je istakao značajnu ulogu svog trenera.

„Iskreno, ja kad sam video žreb i kad sam video da je Novak na drugoj strani žreba odmah mi je bilo lakše. I već sam onda mislio da će to biti jedan uspešan Ju Es Open, ali onako odigrati zadnja tri meča, pogotovo polufinale protiv možda najvećeg na svetu Federera, pa onda finale... To je visilo u vazduhu, ovaj mukotrpan rad... ja sam uvek govorio da je Marin igrač za Top 5, ljudi su me u čudu gledali, nisu verovali, ali važno je da smo mi verovali, da je on meni verovao i onog trenutka kada je počeo verovati u ono što mu ja govorim i u onu igru koju mora igrati. A mora igrati agresivno, i servis i napadački, što je krenulo protiv Novaka u Parizu, pa onda u Vimbldonu i sve bolje i bolje, i ovde je došlo do vrhunca, ovo je Mont Everest“.

Kao neko ko je gren slem osvojio i kao igrač i kao trener, Ivanišević kaže da je mnogo lakše biti na terenu.

„Ovo, sediš gore, nerviraš se, srce mi je zamalo stalo, ali mi je drago i ponosan sam što sam uspeo da ga dovedem do toga da počne da mi veruje, da pokažemo zajedno - on na terenu, a ja da mu probam staviti to u glavu - kakav je on igrač i kakav može biti igrač i kakav će biti igrač. Ja mislim da je celom svetu sada pokazao, više ništa neće biti isto. Već je jednom bio u prvih devet, ali ovo je jedan drugi Marin Čilić, opet u top 10 i ja mislim da više nikad neće ispasti, samo da ovako nastavi igrati, a nema drugog tenisa, ovo je vrhunski tenis...“

Čilić je u razgovoru sa novinarima istakao da bi mu u finalu sigurno bilo mnogo teže protiv Novaka Đokovića kojeg nikad do sada nije pobedio u međusobnim duelima, a s tim se slaže i Ivanišević.

„To svakako, ali moram reći da je Nišikori odigrao perfektan meč, pobedio je Novaka u njegovoj igri, a to je nemoguće... to je 'Mission Impossible 7. deo'. Ali je odigrao vrhunski. Nole je bio nekako, ne znam, kao da je bio malo 'ispumpan'... ali Novak Đoković je najbolji teniser na svetu i osvajaće on još grand slemova... ja se nadam... to bi bilo perfektno finale na jednom grand slemu Đoković - Čilić, to bi bio veliki uspeh za sve“.

Ivanišević veruje da je ono što se desilo u Njujorku – baš kao i pobeda Stanislasa Vavrinke u Melburnu na početku sezone - dobro za tenis. Bivši vimbldonski šampion smatra da je 2014. početak kraja dominacije takozvane „velike četvorke“.

„Neće vladati, nema više vladanja u tenisu, dolaze novi ljudi, kao što je Raonić, kao što sam rekao, Nišikori, Dimitrov... možemo očekivati u skorijoj budućnosti i raonića kao pobednika gren slema i Dimitrova i Nišikorija, tako da tenis više neće biti kao pre... ima tu par ovih što se umešalo, Mari će se vratiti, ova tri će opet osvajati gren slemove, ali tu su novi ljudi... bolje je za tenis, interesantnije, i super je ovo što se desilo“.

Ivanišević takođe navodi da će Čilićev trijumf imati ogroman uticaj na tenis u Hrvatskoj.

„Ovo je velika stvar, ovo je trebalo naciji. Jedan novi heroj, dobili su ga u Marinu Čiliću... Mala zemlja, tri gren slem pobednika: Iva Majoli, ja, Marin Čilić, i ja se nadam da na tome neće stati, on je u mogućnosti da ih osvojiti još više, s njegovom igrom. Ovo je velika stvar za Hrvatsku, za hrvatski tenis, za sve ljude koji su verovali u Marina, i hvala vam svima, ovo je zbilja velika stvar“.

XS
SM
MD
LG