Linkovi

Agasi: Novak može da osvoji Grand Slem


Andre Agasi u akciji na turniru veterana u "Verajzon Centru" u Vašingtonu
Andre Agasi u akciji na turniru veterana u "Verajzon Centru" u Vašingtonu

Posle šest nedelja pauze zbog povrede leđa, najbolji teniser sveta Novak Đoković vraća se na teren u Bazelu, na turniru koji počinje u ponedeljak. Iako ga dugo nije bilo „u akciji“, Đoković je i za vreme rehabilitacije bio prisutan u svetskim medijima, pre svega zbog činjenice da je polovinom meseca i teoretski osigurao prvo mesto na svetskoj rang-listi do kraja godine. Istovremeno, njegov neverovatan učinak ove sezone sa oduševljenjem su komentarisale neke legende „belog sporta“.

Iako se povukao pre svega pet godina, Andre Agasi, jedini teniser u istoriji koji je u karijeri osvojio sva četiri Grand Slem turnira, završni turnir sezone i zlatnu olimpijsku medalju, smatra da je tenis neverovatno napredovao od vremena kada je on bio aktivan. Novi član Međunarodne teniske kuće slavnih u Njuportu, posebno izdvaja trojicu igrača.

“Imati generaciju u kojoj su Federer, Nadal i Đoković… mislim, pogledajte koliko je vremena trebalo da neko osvoji sva četiri Grand Slema u karijeri i odjednom imate trojicu koji bi to mogli da urade, odnosno trećeg koji bi to mogao da uradi, u svega nekoliko godina. Ovo je zaista jedinstvena generacija, kada pogledate rivalstvo između Federera i Đokovića, koje je neviđeno, svakako Nadal i Federer su imali neviđeno rivalstvo, a sada Nadal i Đoković igraju za sve te titule, radi se o triju za koji mislim da možda nema konkurenciju u istoriji”, kaže Agasi.

Agasi je uputio niz komplimenata na račun aktuelnog broja 1, koji je ove godine za sada doživeo svega tri poraza.

Andre Agasi
Andre Agasi

“Verovatno se radi o jednoj od dve-tri najbolje godine u istoriji tenisa. Ja nisam istoričar, ali to se ne dešava često i verovatno je bio – mislim teško je reći da bi pobedio Nadala u Parizu – ali mogao je da bude jedan meč od osvajanja sva četiri Slema, što je Federer ostvario dve godine zaredom. Naravno, Nadal na šljaci bio je njegov Everest, ali Đoković je dokazao da može da dominira na bilo kojoj podlozi, da može da pobedi najbolje na svakoj podlozi, tako da je realistično da može da uradi ono što smo svi mislili da je nezamislivo, a to je da ih sve osvoji u istoj godini”.

Agasijev verovatno najveći rival i osvajač čak 14 Grand Slem trofeja Pit Sampras više puta je ponovio da je Đokovićeva 2011. najuspešnija godina jednog tenisera koju on pamti i jedna od najboljih u svim sportovima.

Pit Sampras
Pit Sampras

„Veoma impresivno. Jednostavno je napravio mentalni zaokret, shvatio šta treba da radi. Mislim da je u prošlosti imao padove u igri, a ako imate padove od pet-deset minuta protiv Rodžera ili Rafe, nema šanse da ih pobedite. Novak sada ima kratko pamćenje, a to vam je u ovom sportu neophodno. I to se vidi, na Ju Es Openu je izgubio ta prva dva seta, a onda se neverovatno vratio, to je potvrda njegove odlučnosti. Ima sjajnu tehniku, radio je na nekim udarcima, servis mu se poboljšao, mentalni pristup mu je bolji, pozitivniji je I ne toliko temperamentan. Jednostavno je samouveren i deluje kao da ga ne opterećuje to što je najbolji igrač na svetu. I tako I treba da se osećate, ne možete da budete nervozni, da osećate pritisak, jednostavno, izađete na teren i igrate. Ovo je jedna od onih godina kakve možda nikad više nećemo imati priliku da vidimo, toliko je dominirao. Pobedio je Nadala šest puta, jednog od najboljih igrača svih vremena, dva puta je pobedio Rodžera na Grand Slem turnirima, koji je verovatno najbolji teniser svih vremena, tako da mu je konkurencija bila prilično oštra, i to samo daje na značaju njegovim rezultatima”.

Najmlađeg grand slem šampiona u istoriji (Rolan Garos 1989), Majkla Čenga, najviše je impresionirala Đokovićeva konstantnost.

Majkl Čeng
Majkl Čeng

“Ne znam da li iko može da nađe reči da opiše Novakovu godinu. Jednostavno, to je jedna od onih sezona na koju gledate sa divljenjem. Održati takav nivo igre tokom cele godine, ne samo na grand slem turnirima, već na svim turnirima na kojima je igrao je jednostavno fenomenalno. Bilo je veoma zabavno pratiti ga kako igra protiv Rafe u najboljoj formi i kako uspeva da ga izbaci iz ritma I spreči da nameće svoju igru, što je verujem do sada bilo veoma teško bilo kome. Nadam se da će se oporaviti od povrede leđa i da će imati fenomenalnu godinu, baš kao i Rodžer i Rafa sledeće godine, jer biće zabavno gledati ih kako se takmiče".

Zanimljiv komentar Đokovićeve sezone izneo je sadašnji selektor američke Dejvis Kup reprezentacije Džim Kurijer, koji je mečeve najboljeg tenisera sveta pratio izbliza, kao komentator američkih TV mreža.

Džim Kurijer
Džim Kurijer

“Neverovatna sezona Novaka Đokovića. Imao je praktično samo jedan pravi poraz. U Sinsinatiju je bio povređen, komentarisao sam taj meč i on verovatno ne bi ni igrao, već je izašao na teren zbog publike… a u Dejvis kupu, očigledno je osećao pritisak da mora da igra, za šta nije bio spreman, jer je bio povređen. Međutim, kada razmislite o svemu pozitivnom ove sezone, dominirao je u potpunosti, Federer je jedini koji ga je stvarno pobedio, u polufinalu Rolan Garosa. Novak je igrao odlično na svim podlogama, i to u vreme kada igraju Federer i Nadal, potpuno zdravi i u odličnoj formi, i on opet dominira. To je ono što je za mene impresivno. Konstantnost na svim podlogama i dominacija nad protivnicima, koji su istovremeno među najboljim teniserima svih vremena”.

XS
SM
MD
LG