Linkovi

Vlada Srbije: MSP nije legalizovao secesiju


Potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić, premijer Mirko Cvetković, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i predstavnik pravnog tima Srbije Dušan Bataković posle vanredne sednice vlade
Potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić, premijer Mirko Cvetković, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i predstavnik pravnog tima Srbije Dušan Bataković posle vanredne sednice vlade

Vlada Srbije je posle današnje vanredne sednice održanoj povodom juče saopštenog mišljenja Međunarodnog suda pravde poručila da će u budućnosti odnosi sa Briselom i Vašingtonom biti kao i do sada. Vlada je takođe zauzela zajkednički stav o odluci MSP-a.

U prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića Vlada je danas održala vanrednu sednicu na kojoj je zaključeno da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti nezavisnosti Kosova. Vlada je usvojila izveštaj pravnog tima koji je, između ostalog zaključio i da Međunarodni sud pravde nije legalizovao etnički motivisanu secesiju Kosova.

Na konferenciji za novinare održanoj posle vanredne sednice premijer Mirko Cvetković je najavio da će Vlada predložiti skupštini na usvajanje jedan, kako se izrazio, politički akt za koji veruje da će obezbediti jedinstvo svih političkih aktera na očuvanju države:

"Na današnjoj sednici smo odlučili da svoje stavove branimo u debati na Generalnoj skupštini UN. Srbija će podneti odgovarajuću rezoluciju sa ciljem da se problem Kosova i Metohije reši na obostrano prihvatljiv način putem pregovora", rekao je Cvetković.

Savetodavno mišljenje nije zatvorilo vrata za spoljnopolitičku aktivnost, ocenio je premijer, a šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da zbog trke sa vremenom Srbija kreće u još veću diplomatsku ofanzivu:

"Mi ćemo učiniti i više nego što mnogi očekuju da samo u stanju da uradimo pod ovakvim okolnostima. Ali, ja sam duboko uveren da nema drugog puta. Vlada je danas po tom pitanju jedinstvena – nema povlačenja, nema odustajanja, nastavićemo da koristimo sva pravna, politička i diplomatska sredstva koja su na raspolaganju".

Šef Pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Dušan Bataković je ukazao da nije uzeta u obzir impresivna argumentacija Srbije, ali i velikih i uticajnih država sveta koje su stale na njenu stranu:

"Ova odluka suda reflektuje odnose u svetu u kome živimo. Ona je dosta politički motivisana, ali je i pravno zasnovana jer je tumačenje suženo na jednu od dimenzija našeg pitanja".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je postavio pitanje šta još Srbija treba da uradi pa da je ostave na miru i čega još treba da se odrekne da bi bila priznata. Prema njegovoj oceni, mišljenje Međunarodnog suda pravde nije pravna, već odluka sa puno političkih elemenata.

XS
SM
MD
LG