Linkovi

MSP: Deklaracija nezavisnosti Kosova legalna


MSP: Deklaracija nezavisnosti Kosova legalna
MSP: Deklaracija nezavisnosti Kosova legalna

Medjunarodni sud pravde u Hagu stavio je danas tačku na dilemu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, zaključivši da tim činom nije prekršeno medjunarodno pravo. Predsednik suda, Hisaši Ovada je na polovini iscrpnog izlaganja izjavio da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije bila u suprotnosti sa rezolucijom 1244, ni sa privremenim pravnim poretkom koji je u pokrajini njom ustanovljen. Neobavezujuća odluka suda doneta je sa 10 glasova za i 4 protiv.

“Sud je zaključio da usvajanjem deklaracije o nezavisnosti od 17. februara 2008. nije narušeno opšte medjunarodno pravo, ni rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, niti ustavni okvir na Kosovu. Shodno tome, usvajanje te deklaracije nije prekršilo nijedno primenjivo pravilo medjunarodnog prava.”

Ovim rečima, predsednik suda Ovada izneo je dugo očekivano savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde dodavši da je sud odlučio da ispuni zahtev Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja je na zahtev srpske vlade, zatražila mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. To mišljenje, sud je zasnovao na oceni da autori deklaracije o nezavisnosti nisu bili “privremene institucije samouprave na Kosovu”, već grupa koja je sebe definisala kao “demokratski izabrane lidere naroda Kosova”. Autori deklaracije i sama deklaracija, stoga su, po mišljenju suda, delovali van pravnog okvira UN ustanovljenog rezolucijom 1244 koja se izričito nije bavila konačnim statusom Kosova, niti "načinom na koji će biti postignut".

Sud u Hagu je utvrdio takodje da medjunarodno pravo u načelu ne zabranjuje jednostrane deklaracije o nezavisnosti, ne ulazeći u pitanje da li takve deklaracije zatim proizvode državnost.

Ovada je, iznoseći savetodavno mišljenje, saopštio i da rasprava o pravu na samoopredeljenje ii “nužnu secesiju” od postojeće države nisu u domenu rasprave pred Medjunarodni sudom pravde, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN.

U prepunoj sali suda bio je i ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, koji je posle izlaganja predsednika suda izjavio da je haški sud pravde izneo tehničko mišljenje i izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju – “da li su kosovski Albanci imali pravo na pokušaj secesije od Srbije”.

“Sledeći korak u ovom procesu je rasprava o ovakvom mišljenju u Genrealnoj skupštini UN u septembru u Njujorku. Ja sam uveren da će tokom izjašnjavanja biti potvrdjena ispravnost srpske politike. Politika Srbije se ne menja – to je miroljubiva politika”, izjavio je srpski šef diplomatije, Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni iz Haga je poslao pomirljivu poruku vlastima u Beogradu.

“Moja poruka za vladu u Beogradu glasi – dodjite i razgovarajte s nama, hajde da radimo kao susedne države u korist mira na Balkanu i naša dva naroda. Moramo ostaviti iza sebe medjusobno postavljanje diplomatskih prepreka. Vreme je za saradnju i za konstruktivni pristup, mnogo više nego za destrukciju koje smo se nagledali", poručio je Hiseni.

Neobavezujuća odluka doneta je glasovima 10 sudija, dok su četiri sudije bile protiv. Sedam sudija je, medjutim, izrazilo protivan ili odvojen stav u vezi sa delovima ili celinom savetodavnog mišljenja.

XS
SM
MD
LG