Linkovi

BIRODI: ODIHR posreduje između vlasti i opozicije oko izbora u Srbiji


Ilustracija - Dijalog vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova (foto: Fonet / Aleksandar Barda)
Ilustracija - Dijalog vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova (foto: Fonet / Aleksandar Barda)

Direktor OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači razgovarao je sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije, poručila je da je uspela da uspostavi dijalog sa opozicijom. Ona je napomenula da je saradnja svih parlamentarnih političkih partija pravi put za punu implementaciju preporuka ODIHR.

Brnabić je nakon razgovora sa čelnikom ODHIR-a podsetila da je njen poziv opozicionim partijama za dijalog sa vlastima o izbornim uslovima uvek otvoren.

Sa druge strane, Mekači je, kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, ocenio da je misija ODIHR-a spremna da u budućnosti radi zajedno sa institucijama Srbije na polju unapređenja izbornog procesa.

Sa Mekačijem se sastao i ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić.

U saopštenju je, između ostalog, istaknuta odlična saradnja Srbije sa ODIHR-om, označenom kao organizacijom koja pruža efikasnu pomoć i podršku u unapređenju izbornog procesa, jačanju demokratskih institucija i sprovođenju reformi u oblastima koje su prioritetne za Srbiju.

Istovremeno, Mekači je poručio da ODIHR ceni otvorenost Srbije za saradnju i spremnost da se preporuke iz finalnog izveštaja sprovedu na najbolji način.

Uoči predstoječih izbora u Srbiji, koji bi trebalo da se održe 2. juna, oglasila se i kancelarija ODIHR-a.

Ocenjeno je da su izmene i dopune izbornog zakonodavstva koje je izradila Vladina Radna grupa za saradnju sa OEBS/ODIHR dobrodošao korak, ali da je potreban sveobuhvatni, inkluzivni dijalog o poboljšanju izbornih uslova.

Kako prenose beogradski mediji, ODIHR je posle analize paketa izmena i dopuna izbornog zakonodavstva koji je pripremila Radna grupa izašao sa stavom da ti amandmani ne predstavljaju sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i da je njihova preporuka da se bilo kakve dalje izmene iniciraju mnogo pre narednih izbora, kroz inkluzivni konsultativni proces koji uključuje relevantne zainteresovane strane, kao što su organizacije civilnog društva i da se to gradi kroz široki politički konsenzus.

Ipak, ODIHR procenjuje da predloženi amandmani predstavljaju dobrodošao korak ka adresiranju određenih preporuka ODIHR u zakonodavstvu i poručuje da bi bilo korisno dalje razmatranje nekih od predloženih amandmana pre njihovog usvajanja.

Takođe, Kancelarija ODIHR-a navodi da treba dalje razmotriti usklađivanje odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima da bi se osigurala konzistentnost izbornog zakonodavstva.

Da bi se obezbedila pravna sigurnost, izmene i dopune koje se odnose na obuku lokalnih izbornih komisija i članova biračkih odbora treba da jasno preciziraju primenljivost na predstojeće izbore, ocenjuje Kancelarija ODIHR-a.

BIRODI: Potrebna medijacija oko izbora

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je da sve u vezi sa izborima u Srbiji ima odjeka - odnosno da je sazrela svest da je potrebna medijacija.

Jer očito je da vlast i opozicija ostaju na svojim pozicijama i da je potreban neko će da posreduje. Ja verujem da će na kraju krajeva gospodim Mekači će se sastati i sa organizacijama civilnog društva sutra. Potreban je neko ko će da moderira ovaj proces, da posreduje, jer na kraju krajeva ovo su preporuke ODIHR-a“, izjavio je Gavrilović u razgovoru za Glas Amerike.

Prema njegovim rečima Srbija je članica OEBS-a i u tom kontekstu ODIHR ima i legitimitet i legalitet da se bavi izborima u Srbiji, s obzirom da, po oceni Gavrilovića od 2017. godine dolazi do urušavanja izbornog integriteta na ovdašnjim izborima:

Došli smo, što bi se reklo do duvara i potrebno je da sada neko sa strane posreduje između vlasti i opozicije jer je potrebno da Srbija napravi svojevrsni restart tako što će institucije koje se bave izbornim procesom raditi svoj posao. Ono što mi imamo trenutno jeste da su, sa jedne strane institucije koje su zadužene za izborni proces prosto zarobljene i ne rade svoj posao. Sa druge strane neki državni organi uključujući i ministarstva su učesnici izbornih nepravilnosti“, kaže Gavrilović i ističe da dominantna politička stranka i njen lider sve to koristi i zloupotrebljava i da opozicija nije u stanju da tome stane na put.

Čelnik BIRODI-ja ističe da je u Srbiji zakazao trougao vlast-opozicija-javnost, to jest da je taj trougao, kako kaže Gavrilović zarđao i da je sada potreban neko ko će to da podmaže:

Mi smo jedna porodica koja je disfunkcionalna i kojoj je potreban socijalni radnik da je vrati u normalan sistem funkcionisanja. To članovi porodice ne mogu to da urade, može samo neko ko je stručan, ko je sa strane, ko nema neke interese koji su sukobljeni onome što je ustavna obaveza, a to je sa imamo demokratske izbore. Tako da tu vidim prostor da pre svega OEBS preko ODIHR-a, ali i EU preko Evropske komisije i Evropskog parlamenta pomognu Srbiji da se vrati na put demokratskog društva“, kaže Gavrilović za Glas Amerike i dodaje da je premijerka davala optimistične izjave na početku, ali da je praksa pokazivala u stvari nespremnost.

Takođe, imali ste izjavu Aleksandra Vučića da bi on bio da se svi izbori održe 2. juna, ali da je imao otpore unutar stranke. Prosto, tu se sada šalju duple poruke da bi se zbunila javnost, što se zove karambol komunikacija, ali i da opozicija prosto dođe u situaciju da i ona između sebe krene da se konfrontira ko je za izlazak na izbore, a ko nije“, istakao je direktor BIRODI-ja.

SPN: Svi lokalni izbori u jednom danu

U kontekstu lokalnih izbora lista Srbija protiv nasilja (SPN) dostavila je u utorak Skupštini Srbije predlog izmena Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava kojim bi bilo omogućeno da izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupština ostalih lokalnih samouprava budu održani u istom danu.

U istom predlogu traži se i da se ti izbori održe najranije šest meseci od ispunjenja svih preporuka ODIHR, a najkasnije do kraja 2024.

Usvajanjem predloženih izmena Ustavnog zakona, kako smatraju u SPN, ponovo bi se uspostavio termin redovnih lokalnih izbora.

Brnabić: Neprihvatljiv zahtev za odlaganje izbora u Beogradu

A predsednica parlamenta Ana Brnabić održala je danas i konferenciju za medije na kojoj je poručila da je praktično prihvatila sve predloge opozicije oko ispunjenja preporuka ODIHR, osim jednog koji je direktno suprotan Ustavu – da se do daljeg odlože lokalni izbori u Beogradu, zakazani za 2. juna.

Takođe, Brnabić je istakla da joj je lista Srbija protiv nasilja uputila novi zahtev - da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, kojim bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

To je neprihvatljivo, poručila je Brnabić i naglasila da to što predlaže SPN podrazumeva i promenu ustava Srbije.

XS
SM
MD
LG