Linkovi

Iračke snage nastavljaju napredak ka Mosulu


Irački vojnik ljubi dečaka iz Šure, pošto su vladine snage osvojile taj gradić, koji se nalazi 30 kilometara južno od Mosula
Irački vojnik ljubi dečaka iz Šure, pošto su vladine snage osvojile taj gradić, koji se nalazi 30 kilometara južno od Mosula

Iračke snage ušle su u grad Šura južno od Mosula, dok su se iračke šiitske paravojne snage priključile ofanzivi otvarajući novi front na zapadu.

Komandanti iračke vojske, koja je osvojila Šuru posle talasa vazdušnih napada predvođenih SAD i artiljerijske vatre na položaje ekstremista unutar grada, tvrde da se većina boraca Islamske države povukla ranije ove nedelje, koristeći civile kao ljudski štit, ali da su američki vazdušni napadi prekinuli prisilni marš i pomogli nekim civilima da pobegnu.

Iračka vojska i kurdske snage poznatije kao Pešmerga napreduju prema Mosulu sa juga, istoka i severa, zauzimaju sela i razmontiravaju zamke, koje je postavila Islamska država.

Zapadno od grada, iračke državno priznate šiitske paravojne jedinice, uz podršku Irana, krenule su u napad s ciljem da isteraju Islamsku državu iz grada Tal Afara, kako bi osigurali zapadnu granicu sa Sirijom, čime bi odsekli ključne rute za dopremanje oružja i zaliha između Mosula i Rake, uporišta ekstremističke grupe.

Postoji zabrinutost da bi prisustvo paravojnih snaga moglo da izazove sektaške tenzije u gradu, u kojem su suniti većina, ali su komandanti nagovestili da one neće ući u sam grad.

Prema izveštajima Ujedinjenih nacija, pripadnici Islamske države na silu su odveli civile u Mosul, pošto su prethodno u samo dva dana ove nedelje ubili više od 250 ljudi, koji su se opirali ili koji su prethodno bili pripadnici iračkih oružanih snaga.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je više od 17.500 ljudi napustilo svoje domove i potražilo utočište u oblastima pod vladinom kontrolom od početka ofanzive na Mosul, a kako se bitka za drugi najveći irački grad nastavlja, očekuje se da će taj broj dramatično rasti.

XS
SM
MD
LG