Linkovi

"Urušavanje kalifata neće okončati ID"


Pripadnik Islamske države u Mosulu
Pripadnik Islamske države u Mosulu

Iračka vojska uz podršku SAD i drugih zemalja napreduje ka Mosulu, gradu koji je protekle dve godine bio pod kontrolom Islamske države, služeći kao značajno uporište u takozvanom „kalifatu“, čije je sedište sirijski grad Raka. Ako dodje do očekivanog pada Mosula, sledi ofanziva na Raku. Medjutim, urušavanje „kalifata“ na terenu neće okončati Islamsku državu, smatra američki novinar Džobi Vorik, dobitnik Pulicerove nagrade i autor knjige o teorističkoj grupi nazvanoj „Crne zastave – uspon Islamske države“.

Pod neumornom vatrom medjunarodnih i lokalnih snaga u proteklih godinu dana, Islamska država je izgubila velike delove teritorije, priliv boraca i izvore novca. Uprkos gubicima koje su pretrpeli, ekstremisti pružaju žestok otpor u nastojanju da zadrže Mosul. Širenje straha medju stanovništvom je važno oružje u toj borbi.

"Osoblje za ljudska prava u Iraku je obavešteno da je ISIL ubio 15 civila u selu Safina, oko 45 kilometara južno od Mosula, a njihova tela su bačena u reku, po svemu sudeći u nameri da se raširi užas i strah među ostalim seljanima. 19. oktobra popodne, dakle prošle srede, u istom selu ISIL je navodno vezao ruke šest civila za jedno vozilo i vukao ih po selu”, saopštio je portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

Gubitak Mosula mogao bi da nanese ozbiljan, ali ne i smrtonosni udarac Islamskoj državi, kaže Džobi Vorik.

"Njihova ideja će biti prisutna još dugo i bojim se da će za borbu protiv nje biti potrebne godine”.

Vorik smatra da je za uspon Islamske države kriva američka invazija na Irak.

"Da smo zadržali fokus na al-Kaidi i nismo otišli da ganjamo Sadama Huseina, mislim da bi istorija išla drugačijim tokom i danas se ne bismo borili protiv ovog protivnika”.

Vorik kaže da je Islamska države redefinisala ideju terorizma na globalnom nivou.

"Mislim da je Islamska država zamenila al-Kaidu kao ‘bauk’, čak i za Amerikance. U našoj pop kulturi, u medijima, postoji velika fiksacija na Islamsku državu, jer su oni uspeli da nas isprovociraju kako al-Kaida nikada nije. Jezivi prizori pogubljenja, odsecanja glava, zločini koje oni čine na dnevnoj bazi… to se uvuklo u ameriku psihu na način koji nije uspeo čak ni al-Kaidi”.

Hiljade ljudi otišle su na Bliski istok da se bore za Islamsku državu. Kada se kalifat bude urušio, mnogi će se vratiti u svoje rodne zemlje. Vorik smatra da bi za vlasti bilo mudro da izdvoje one koji su se odrekli svojih terorističkih amibicija i iskoristi ih za suzbijanje džihadističke poruke, koju će širiti oni koji nastavljaju da veruju u nju.

XS
SM
MD
LG