Linkovi

Premijer Iraka odbio pomoć Turske u Mosulu


Jedan od ranijih susreta Eštona Kartera i Hajdera al-Abadija u Bagdadu
Jedan od ranijih susreta Eštona Kartera i Hajdera al-Abadija u Bagdadu

Posle sastanka sa američkim sekretarom za odbranu Eštonom Karterom, premijer Iraka Hajder al-Abadi odbio je ponuduTurske da učestvuje u bici za preuzimanje kontrole nad Mosulom od Islamske države.

Abadi je istakao da će iračke, kurdske i ostale lokalne snage biti dovoljne da bez problema oslobode Mosul i ostatak teritorije, dodajući da će zvanični Bagdad, ukoliko bude potrebno, “pomoć zatražiti od Turske i ostalih zemalja u regionu".

Karter je tokom svoje treće posete Bagdadu ove godine rekao da je pitanje uloge Turske u ofanzivi na Mosul teško i da mu je Abadi tokom sastanka rekao da je imao razgovore sa Turcima i da očekuje da će razgovarati još.

"Irački suverenitet je ključni princip", rekao je Karter i dodao da je uloga SAD da sarađuje sa partnerima u koaliciji, da pokuša da reši takva pitanja i osigura da su svi fokusirani na borbu protiv Islamske države.

Karterova nenajavljena poseta dešava se posle smrti američkog vojnika, koji je ubijen u regionu pre nekoliko dana.

Karter se juče u Ankari sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o potrebi da se poveća saradnja između SAD i Turske u kampanji protiv islamske države, kako u Iraku, tako i u Siriji. Karter se takođe sastao sa drugim vodećim političarima i zvaničnicima ministarstva odbrane.

U saopštenju Pentagona navodi se da su se američki i turski zvaničnici dogovorili da održavaju učestalu komunikaciju i blisku koordinaciju među članovima koalicije koja se bori protiv Islamske države, kako bi osigurali "trajni poraz" terorističke grupe.

Dok je Karter tokom nenajavljene posete Bagdadu razgovarao sa iračkim liderima i koalicionim komandantima, analizirajući operaciju za osvajanje Mosula, intenzivne borbe se nastavljaju u okolini drugog najvećeg iračkog grada. Zvaničnici smatraju da bi ofanziva u kojoj učestvuju desetine hiljada vojnika mogla da traje nedeljama, možda čak i mesecima.

XS
SM
MD
LG