Linkovi

Ubijeni sinovi vođe Hamasa, Bajden poziva na primirje i traži od Izraela da dozvoli još veću pomoć za Gazu


Ismail Hanije, vođa Hamasa - decembar 2023. (Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP)
Ismail Hanije, vođa Hamasa - decembar 2023. (Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP)

U izraelskom vazdušnom udaru u sredu u Gazi ubijena su trojica sinova i dvoje unuka Ismaila Hanije, lidera palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas, saopštila je porodica.

U saopštenju izraelske vojske se navodi da su meta napada bila "trojica operativaca" Amir, Muhamed i Hazem Hanije, dodajući da su oni pripadnici Hamasovog vojnog krila.

Na današnjoj konferenciji za novinare sa japanskim premijerom, američki predsednik Džo Bajden je pozvao Hamas da prihvati najnoviji predlog za primirje u Gazi.

On je naoveo i da je nedavno bio otvoren i direktan u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kada je naglasio da je potrebno da Izrael dozvoli veće isporuke humanitarne pomoći Gazi. Istakao je da isporuke pomoći, posle njegovog poslednjeg razgovora sa Netanjahom, nisu dovoljne.

Hanije, koji živi u Kataru, glavni je međunarodni pregovorač Hamasa, pokreta koji SAD, EU i Velika Britanija smatraju za teroristički. Njegova porodična kuća u Gazi uništena je u jednom od izraelskih udara u novembru prošle godine.

Njegova tri sina ubijena su pošto je pogođen automobil kojim su se vozili u mesto Al-Šati u Gazi, saopštio je Hamas. Vođa ekstremističke organizacije kazao je da je u napadu ubijeno dvoje unuka.

„Krv mojih sinova nije draža od krvi našeg naroda“, rekao je za televiziju Al Džazira Hanije, koji prema Hamasovim izvorima ima 13 sinova i ćerki.

„Naši zahtevi su jasni i konkretni i nećemo praviti ustupke u vezi sa njima. Neprijatelj će biti u zabludi ako misli da će gađanje mojih sinova, na vrhuncu pregovora i pre nego što pokret pošalje svoj odgovor, naterati Hamas da promeni svoj stav“, rekao je Hanija za Al Džaziru.

Tri sina i troje unučadi bili su u porodičnim posetama tokom prvog dana muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama u Šatiju, njihovom kućnom izbegličkom kampu u gradu Gaza, tvrde rođaci.

Palestinci su se okupili na jutarnjoj molitvi prvog dana Ramazanskog bajrama usred ruševina Gaze, koja je razorena u ratu koji je počeo pre više od šest meseci Hamasovim napadom na Izrael.

Desetine hiljada takođe su se sjatile u kompleks džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalimu, koji je anektirao Izrael, gde je jedna vernica, medicinska sestra Ravan Abd, rekla: "Ovo je najtužniji Bajram ikada... možete da vidite tugu na licima ljudi".

"Obično dolazimo u Al-Aksu da proslavimo, ove godine smo došli samo da podržimo jedni druge", rekao je 32-godišnjak tokom posete trećem najsvetijem mestu islama, koje Jevreji takođe poštuju kao Brdo hrama.

Izraelske snage nastavile su sa borbenim operacijama i vazdušnim udarima na Gazu dan nakon što je premijer Benjamin Netanjahu obećao da neće odustati od kampanje uništavanja Hamasa i vraćanja talaca kućama.

Netanjahu je insistirao na tome da "nikakva sila na svetu" neće sprečiti izraelske trupe da uđu u grad Rafa na krajnjem jugu Gaze, koji je prepun raseljenih Palestinaca.

Njegova pretnja usledila je u trenutku dok u Kairu traju pregovori u kojima učestvuju američki, egipatski i katarski posrednici za sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

Bajden je, izražavajući rastuću frustraciju zbog Netanjahua, izneo neke od svojih najoštrijih kritika do sada na račun načina vođenja rata, koji je doneo masovne civilne žrtve i široko rasprostranjenu patnju.

"Mislim da je to što on radi greška", rekao je Bajden za TV mrežu na španskom jeziku Univision u intervjuu koji je emitovan u utorak uveče nakon što je snimljen prošle nedelje. "Ne slažem se sa njegovim pristupom".

Pozvao je Netanjahua da "samo pozove na prekid vatre, omogući u narednih šest, osam nedelja potpuni pristup svoj hrani i lekovima koji ulaze u zemlju".

"Stanje nalik gladi"

Vojska je u sredu saopštila da "izraelske trupe nastavljaju da deluju u centralnom Pojasu Gaze" i da su "ubile brojne teroriste tokom proteklog dana".

Dodaje se da su avioni "pogodili desetine terorističkih ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući vojne lokacije, lansere, tunelske šahte i infrastrukturu".

Izrael je uveo opsadu kojom je narod Gaze lišio većinu hrane, vode, goriva, lekova i drugih osnovnih dobara.

Humanitarne grupe optužile su Izrael da koristi glad kao oružje rata u Gazi, a stručnjaci UN tvrde da se polovina stanovništva suočava sa "katastrofalnim" nedostatkom hrane.

Nedavna čvršća linija Vašingtona prema Izraelu, njegovom glavnom savezniku u regionu, donela je određene rezultate, navodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Poslednjih dana došlo je do "velike promene" u isporuci pomoći, rekla je administratorka USAID-a Samanta Pauer, a Izrael je u utorak prijavio 468 kamiona koji su ušli iz Egipta.

Međutim, Pauer je naglasila da Izrael mora da učini više, rekavši da "u Gazi imamo uslove slične gladi, a supermarkete pune hrane na nekoliko kilometara dalje", u južnom Izraelu.

Vašington je takođe obnovio finansiranje agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) nakon što ga je prekinuo pre nekoliko nedelja nakon što je Izrael ustvrdio da je neko osoblje UNRWA učestvovalo u napadu 7. oktobra.

Pregovori o prekidu vatre

Izrael je u pregovorima o prekidu vatre u Gazi u Egiptu pristao na ustupke oko povratka Palestinaca na sever enklave, ali veruje da islamistička grupa Hamas ne želi da postigne sporazum, saopštili su u sredu izraelski zvaničnici.

Dvojica zvaničnika koji su upućeni u tok razgovora rekla su agenciji Rojters da će, prema predlogu SAD za primirje, Izrael dozvoliti povratak 150.000 Palestinaca na sever Gaze bez bezbednosnih provera.

Zauzvrat, rekli su, Hamas će morati da dostavi spisak živih talaca - žena, starijih i bolesnih talaca. Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua odbila je da komentariše.

Američki Vol Strit žurnal, pozivajući se na posrednike, navodi da predstavnici Hamasa ne prihvataju američki predlog plana i da će umesto toga izneti sopstveni predlog za okončanje rata u Gazi.

List navodi da je glavno pitanje Hamasa to što ne uključuje referencu na okončanje rata. Pokret koji SAD, EU i Velika Britanija smatraju za teroristički će umesto toga kasnije ove nedelje izneti sopstveni predlog, na osnovu ranije ponude, prenosi list.

List takođe citira izraelskog zvaničnika koji je rekao da Jerusalim nije u potpunosti podržao taj predlog, za koji je video da previše favorizuje Hamas, ali je bio spreman da tu ponudu iskoristi kao osnovu za razgovore.

Zvaničnik kaže da postoji većina u izraelskoj vladi koja će podržati sporazum uprkos teškim ustupcima.

Hamas je do sada takođe javno insistirao na potpunom povlačenju izraelskih kopnenih snaga i trajnom prekidu vatre, što su zahtevi koje je Izrael potpuno odbacio.

XS
SM
MD
LG