Linkovi

Hamas odbio novi predlog o prekidu vatre, Netanjahu odredio datum za ofanzivu u Rafi


Raseljeni Palestinci napuštaju Rafu da bi se vratili u Kan Junis (Foto: MOHAMMED ABED / AFP)
Raseljeni Palestinci napuštaju Rafu da bi se vratili u Kan Junis (Foto: MOHAMMED ABED / AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u ponedeljak da je utvrđen datum za kopnenu ofanzivu u Rafi, za koju Izrael tvrdi da je jedno od poslednjih uporišta Hamasa u Gazi.

Oko 1,5 miliona ljudi sklonilo se u tom gradu, u kojem do sada nije bilo velikog izraelskog kopnenog napada. Netanjahu nije precizirao kada će se ofanziva dogoditi, ali je ponovio da je za pobedu nad ekstremistima iz Hamasa "potreban ulazak u Rafu i eliminacija terorističkih bataljona".

"Desiće se - postoji datum", rekao je Netanjahu u video obraćanju.

Izraelski premijer se obratio u trenutku dok se u Kairu pregovaralo o primirju u Pojasu Gaze.

"Danas sam dobio detaljan izveštaj o razgovorima u Kairu. Radimo celo vreme da postignemo naše ciljeve, naročito oslobađanje svih naših talaca i ostavarenje potpune pobede nad Hamasom", rekao je Netanjahu.

Bela kuća saopštila je u ponedeljak da su pregovarači u egipatskoj prestonici Hamasu predstavili novi izraelski predlog o primirju i taocima. Ali zvaničnik Hamasa Ali Baraka rekao je potom agenciji Rojters da je ta organizacija, koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, odbacila taj predlog.

Ranije u ponedeljak, jedan izvor iz Hamasa rekao je za Frans pres da ta islamistička grupa proučava predlog koji predviđa šestonedeljno primirje i oslobađanje izraelskih talaca - žena i dece - u zamenu za do 900 palestinskih zatvorenika. Prva faza predloga takođe predviđa povratak raseljenih civila na sever Gaze i ulazak 400 do 500 kamiona sa hranom dnevno.

U Vašingtonu, portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da se Amerika i dalje protivi izraelskoj ofanzivi u Rafi.

"Jasno smo stavili do znanja Izraelu da mislimo da bi puna vojna invazija na Rafu imala veoma štetne posledice po civile tamo i da bi na kraju naškodila bezbednosti Izraela. To nije samo pitanje da nam Izrael predstavi plan. Stavili smo im do znanja da mislimo da postoji bolji način da se postigne legitimni cilj, a to je da se poraze Hamasovi bataljoni koji su još u Rafi", rekao je Miler.

Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i drugi upozorili su na potencijalnu humanitarnu katastrofu ako Izrael izvede veliku ofanzivu u Rafi. Izraelski zvaničnici su obećali da će zaštititi civile koji se nalaze u toj oblasti, ali tek treba da iznetu detaljan plan gde bi ti civili mogli bezbedno da odu.

U međuvremenu, veliki broj Palestinaca u ponedeljak je ušao u grad Kan Junis na jugu Gaze da spasu ono što su mogli od ogromnog razaranja preostalog nakon izraelske ofanzive, dan nakon što je izraelska vojska objavila da povlači trupe iz tog područja.

Mnogi su se vratili u drugi po veličini grad u Pojasu Gaze i otkrili da je neprepoznatljiv usled razaranja. Veliki je broj uništenih, oštećenih i srušenih zgrada tamo gde su nekada bili stanovi i preduzeća. Ulice su uništene buldožerima, a škole i bolnice su oštećene u borbama.

Izraelski zvaničnici objavili su u nedelju povlačenje najvećeg dela trupa iz Kan Junisa. Ministar odbrane Joav Galan rekao je da snage "izlaze i spremaju se za svoje sledeće misije", koje uključuju predstojeću misiju u oblasti Rafe.

Zbog rata, više od polovine stanovnika Gaze prešlo je u Rafu, oblast koja se nalazi duž granice između Gaze i Egipta.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za ABC da je delimično povlačenje Izraela iz južne Gaze verovatno izvedeno da bi trupe mogle da se "odmore i pregrupišu".

"Oni su na terenu četiri meseca, a čuli smo da su umorni, da ih treba pregrupisati", rekao je Kirbi, iako je naglasio da je "teško znati šta nam ovo tačno govori sada".

Izraelski list Harec navodi da je povlačenje taktičko.

Vojni zvaničnik je za levičarski dnevnik rekao: "Nema potrebe da ostanemo u sektoru bez [operativne] potrebe".

Ubijen komandant Hezbolaha

Dok su palestinski civili počeli da se vraćaju u razrušeni Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubijen komandant Hezbolaha koji je izveo više napada na severni Izrael.

U saopštenju izraelske vojske komandant je identifikovan kao Ali Ahmada Hasina iz Hezbolahovih Radvan snaga.

Ekstremistička grupa objavila je smrt jednog od svojih boraca pod istim imenom, ne navodeći detalje o njegovoj smrti.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u napadu poginule još dve osobe.

Prekogranični napadi izraelskih snaga i militanata Hezbolaha bili su uobičajeni tokom šestomesečnog rata Izraela protiv saveznika Hezbolaha Hamasa u Pojasu Gaze.

"Nema primirja bez puštanja talaca"

Šest meseci nakon početka rata Izraela i Hamasa, izraelski premijer izjavio je u nedelju da je blizu pobede jer je ta zemlja povukla svoje trupe iz južne Gaze, zadržavajući "značajne snage" na drugim mestima u Gazi.

"Na korak smo od pobede", rekao je on svom kabinetu. "Ali cena koju smo platili je bolna i srceparajuća".

I dok se u Kairu nastavljaju zaustavljeni pregovori o prekidu vatre, Netanjahu je obećao: "Neće biti primirja bez povratka talaca. To se jednostavno neće dogoditi".

Veruje se da Hamas još uvek drži oko 100 talaca u tunelima u Gazi od oko 250 koliko ih je zarobio tokom šokantnog napada na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi. Do sredine februara oslobođeno je 112 talaca, većina tokom jednonedeljnog primirja u novembru, dok se veruje da je još 36 talaca umrlo ili ubijeno u Gazi tokom šest meseci borbi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, tvrdi da je u izraelskoj kontraofanzivi poginulo više od 33.000 ljudi, od kojih su dve trećine žene i deca. Izraelska vojska, pak, tvrdi da ukupan broj uključuje hiljade militanata koje je ubila.

Tedros Adhanom Gebreiesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, apelovao je na prekid rata.

On je priznao "varvarski čin" prvog napada Hamasa, ali je rekao: "Ovaj zločin ne opravdava užasno bombardovanje koje se odvija, opsadu i rušenje zdravstvenog sistema od strane Izraela u Gazi, u kom se ubijaju, ranjavaju i izgladnju stotine hiljada civila, uključujući humanitarne radnike".

Čovek stoji usred ruševina obekata unštenih u izraelskim bombardovanjima, u Kan Junisu, 7. aprila 2024.
Čovek stoji usred ruševina obekata unštenih u izraelskim bombardovanjima, u Kan Junisu, 7. aprila 2024.

Kao odgovor na prošlonedeljni zahtev predsednika SAD Džoa Bajdena, Izrael je pristao da otvori novi put za humanitarnu pomoć u Erecu na severnoj granici Gaze sa Izraelom, ali operacije tamo tek treba da počnu.

Stotine hiljada Palestinaca je gladno, a mnogi se sklanjaju u improvizovane šatore u blizini Rafe na egipatskoj granici u južnoj Gazi.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG