Linkovi

Blinken započinje direktan angažman sa Kinom uoči teških pregovora


Državi sekretar SAD Entoni Blinken tokom sastanka sa biznis liderima u Američkoj privrednoj komori u Šangaju, 25. aprila 2024.
Državi sekretar SAD Entoni Blinken tokom sastanka sa biznis liderima u Američkoj privrednoj komori u Šangaju, 25. aprila 2024.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken naglasio je potrebu za "direktnim" i "trajnim angažmanom" između Sjedinjenih Država i Kine tokom svog prvog zvaničnog sastanka u Šangaju, gradu u kojem posluje više od 1.000 američkih kompanija.

Blinken je u pripremi za sastanke sa kineskim zvaničnicima pozvao Kinu da obezbijedi ravnopravan položaj američkim radnicima i biznisima.

U četvrtak ujutro, Blinken je razgovarao sa Čenom Điningom, sekretarom Komunističke partije Kine u Šangaju. Čen je najviši lokalni zvaničnik i član je Politbiroa Komunističke partije Kine.

Iskazujući dobrodošlicu sekretaru u velikoj gradskoj dvorani, Čen je preko prevodioca rekao da od uspostavljanja diplomatskih veza, odnosi između dve nacije nisu uvek bili glatki, da je uvek bilo "preokreta", "ali generalno gledano, napredovalo se uz istorijski razvoj i napredak".

"U konstruktivnoj i iskrenoj razmeni, sekretar je izrazio zabrinutost zbog trgovinske politike NRK i netržišne ekonomske prakse i naglasio da Sjedinjene Države traže zdravu ekonomsku konkurenciju sa NRK i jednake uslove za američke radnike i firme koje posluju u Kini", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler koristeći skraćenicu za Narodnu Republiku Kinu.

Odgovarajući na to, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin, je rekao novinarima da je Peking "uvijek ostvarivao ekonomsku i trgovinsku saradnju u skladu sa tržišnim principima".

Kineski trgovinski suficit sa SAD vrijedan više milijardi dolara, zajedno sa optužbama za krađu intelektualnog vlasništva i druge prakse koje se smatraju diskriminirajućim prema američkim kompanijama u Kini, dugo su bili izvor napetosti u odnosima dvije zemlje.

Tokom diskusije sa američkim i kineskim studentima sa Njujorškog univerziteta u Šangaju, Blinken je istakao važnost širenja razmene između studenata, naučnika i biznisa:

"Moramo da budemo sigurni da razgovaramo jedni sa drugima, da se čujemo, da razumemo jedni druge".

Prema Stejt departmentu, gotovo 2.000 studenata osnovnih i posdiplomskih studija pohađa NYU Šangaj (prvi kinesko-američki istraživački univerzitet i kampus), od kojih su polovina iz Kine, dok studenti iz SAD i 70-ak drugih zemalja čine drugu polovinu, pri čemu je američkih studenata oko 500.

Kasnije u četvrtak, Blinken se sastao sa poslovnim liderima u Američkoj privrednoj komori u Šangaju, zalažući se za rešavanje niza trgovinskih pitanja sa kojima se suočavaju dve najveće svetske ekonomije.

U kratkom video snimku, Blinken je rekao kasno u sredu da je u Kini "kako bi postigao napredak u pitanjima koja su najvažnija američkom narodu, uključujući suzbijanje trgovine fentanilom", dok se na snimku u pozadini vide oblakoderi Šangaja. On je dodao da će zvaničnici iz SAD i Kina razgovarati i o drugim oblastima u kojima dve zemlje imaju "značajne nesuglasice".

Dok su Vašington i Peking podeljeni oko niza problematičnih pitanja, Blinken je započeo posetu Kini ove nedelje fokusirajući se prvo na važnost direktnog angažovanja. To je nešto, rekao je, od najveće važnosti za rešavanje ključnih pitanja koja utiču na ljude iz obe zemlje i ceo svet.

Analitičari su za Glas Amerike rekli da će poseta Blinkena u prvi plan staviti niz spornih pitanja, ali i zadržati "taktičko otapanje" koje je dobilo zamah nakon diretnih razgovora predsednika SAD Džoa Bajdena sa predsednikom NRK Ši Đinpingom prošlog novembra.

"Odnos nastavlja da raste konkurentniji u vojnom, tehnološkom i diplomatskom smislu, ali povećanje se dešava na predvidljiviji, kontrolisaniji način nego godinu dana ranije zbog kontinuiranog ulaganja obe zemlje u diplomatiju na visokom nivou", naveo je u mejlu za Glas Amerike na mandarinskom Ali Vajn, viši savetnik za istraživanje i zastupanje Međunarodne krizne grupe.

Intenzivna diplomatija između Vašingtona i Pekinga postigla je mali napredak u smanjenju kineske dostave hemikalija prekursora koje se koriste za proizvodnju ilegalnog fentanila koji utiče na stepen ovisnosti o drogama u SAD. Tenzije eskaliraju zbog podrške Kine Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, što je podstaklo SAD da upozori Kinu.

"Veoma sam pesimističan u vezi sa ovom posetom. Ši Đinping je posvećen pomaganju svom bliskom prijatelju Putinu i neće mnogo odgovarati na američke zahteve", rekao je za Glas Amerike na mandarinskom Denis Vajlder, viši saradnik Inicijative za američko-kineski dijalog o globalnim pitanjima na Univerzitetu Džordžtaun.

Dan pre nego što je Blinken otputovao u Šangaj, on je predstavio godišnji izveštaj Stejt departmenta o praksi ljudskih prava, u kojem se navodi da vlada Kine nastavlja da vrši genocid i zločine protiv čovečnosti nad Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama u Sinđangu. Blinken je rekao novinarima da će pokrenuti pitanje ljudskih prava pred vladom u Pekingu.

Očekuje se da će se Blinken sastati sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom u Pekingu u petak popodne.

Stejt department je saopštio da će Blinken održati konferenciju za štampu u Pekingu pre nego što se vrati u Vašington.

XS
SM
MD
LG