Linkovi

Kina uvela sankcije američkim kompanijama zbog prodaje oružja Tajvanu


Arhiva - Bepilotna letelica Predator prikazana na Berliskom aeromitingu, u Berlinu, Nemačka, 30. maja 2016.
Arhiva - Bepilotna letelica Predator prikazana na Berliskom aeromitingu, u Berlinu, Nemačka, 30. maja 2016.

Kina je u četvrtak objavila da je uvela sankcije - što je redak slučaj - dvema američkim odbrambenim kompanijama zbog, kako je navela, njihove podrške prodaji oružja Tajvanu, samoupravnom demokratskom ostrvu za koje Peking tvrdi da je teritorija Kine koja će biti vraćena i silom ako bude potrebno.

Kako javlja Asošijeted pres, saopšteno je da se zamrzava imovina kompanija Dženeral atomiks aeronautikal sistems (General Atomics Aeronautical Systems) i Džeberal dajnamiks lend sistems (General Dynamics Land Systems) u Kini. Takođe se zabranjuje menadžmentu kompanija ulazak u zemlju.

Dženeral dajnamiks, prema dokumentima, upravlja delom operacija mlazne avijacije u Kini, koja se i dalje u velikoj meri oslanja na stranu vazduhoplovnu tehnologiju iako pokušava da izgradi sopstvene kapacitete na terenu, javlja AP.

Kompanija takođe pomaže u proizvodnji tenka Ejbrams koji je Tajvan kupio u cilju odvraćanja ili odupiranja eventualnoj kineskoj invaziji.

Dženeral atomiks, sa druge strane, proizvodi dronove Predator i Riper koje koristi američka vojska. Kineske vlasti nisu ulazile u detalje o navodnoj umešanosti kompanije u isporuku oružja Tajvanu.

Peking već dugo preti uvođenjem takvih sankcija, ali ih retko objavljuje dok se ekonomija zemlje oporavlja od zatvaranja tokom pandemije kovida 19, visoke nezaposlenosti i oštrog pada stranih investicija.

"Nastavak prodaje američkog oružja regionu kineskog Tajvana ozbiljno krši princip jedne Kine i odredbe tri zajednička saopštenja Kine i SAD, predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Kine i podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Insistira se da kinesko kopno i ostrvo na koje su nacionalističke snage Čang Kaj Šeka pobegle tokom građanskog rata 1949. ostaju deo jedinstvene kineske nacije.

XS
SM
MD
LG