Linkovi

Džejms O’Brajen u Sarajevu: SAD stoje uz suverenu i multietničku BiH


Džejms O’Brajen tokom sastanka sa liderima zapadnobalkanskih zemalja u Skoplju, 22. januara 2024. godine. (Foto: Rojters/Ognen Teofilovski)
Džejms O’Brajen tokom sastanka sa liderima zapadnobalkanskih zemalja u Skoplju, 22. januara 2024. godine. (Foto: Rojters/Ognen Teofilovski)

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen istakao je u Sarajevu nakon susreta sa najvišim bh zvaničnicima nepokolebljivu predanost SAD suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

"Naglasio je potporu SAD integraciji BiH u evroatlantske institucije i ohrabrio zvaničnike da usvoje reforme koje ispunjavaju međunarodne standarde potrebne da se to postigne", stoji u saopštenju Ambasade.

O'Brajen se susreo sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem, te predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, kao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem. U razgovorima je učestvovao i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

Američki zvaničnik se najprije sastao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Kako je na mreži Eks saopštila Ambasada SAD u BiH, razgovarali su o najhitnijim izazovima s kojima se BiH suočava, uključujući izborni integritet.

Pomoćnik državnog sekretara ponovno je potvrdio snažnu potporu SAD visokom predstavniku i njegovom korištenju Bonskih ovlašćenja za "sprovedbu i odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, potporu BiH i njezinim institucijama, kao i osiguravanje funkcionalnosti tih institucija", te "suzbijanje huškačke retorike i djelovanja usmjerenih na njihovo potkopavanje".

Tokom boravka u Sarajevu O'Brajen je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održao predavanje o temi "Odnosi SAD i BiH".

Tom prilikom je poručio domaćim političarima da ne propuste šansu koju nudi EU – otvaranje pristupnih pregovora.

Ono što mene brine jednostavno je: BiH rizikuje da propusti naredni voz ka Evropi zbog ličnih interesa njenih političkih lidera. Pred njom je rizik podjele izazvan secesionističkim prijetnjama iz Republike Srpske”, rekao je O’Brajen, dodajući da će SAD odgovoriti na antidejtonsko djelovanje i neće dozvoliti da štetni akteri dijele državu.

O'Brajen, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i drugi zapadni zvaničnici su tokom posjeta BiH poručivali domaćim političarima da rade na ispunjavanju kriterija koji uslovljavaju članstvo u EU.

Sljedećeg mjeseca, evropski zvaničnici će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH, nakon što je to krajem prošle godine učinjeno sa Ukrajinom.

Napredak u pregovorima o proširenju sa Ukrajinom i Moldavijom daje zamah koji nismo vidjeli od posljednjeg značajnijeg proširenja EU 2007. godine. Ova šansa je stvarna, ali jednom kada ovaj voz napusti stanicu, novog možda neće biti zadugo”, rekao je O'Brajen.

Ulazak BiH u EU, politički analitičar Adnan Huskić stavlja u kontekst geopolitičkih promišljanja, podsjećajući da nikada ni jedan proces proširenja nije bio samo tehničko pitanje.

Prema tome, sad je ovo što imamo, dakle rat u Ukrajini, činjenica da se ponovo pojavljuju određeni procijepi globalni, bitan faktor u odlučivanju da li BiH treba uključiti u ovaj krug i dati BiH mogućnost pregovora”, rekao je Huskić za redakciju Glasa Amerike za BiH.

Prema njegovim riječima, trenutna američka politika usmjerena je na razbijanje saveza – Dragan Čović, lider HDZ-a i Milorad Dodik, lider SNSD-a, kojeg su SAD već dva puta sankcionisale.

O’Brajen je u govoru kritikovao Čovića, rekavši da blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj.

On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije BiH koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist”, rekao je O'Brajen.

Nije izostavio ni Dodika, rekavši: „Naravno, Milorad Dodik i njegov SNSD već godinama usmjeravaju ugovore prema članovima njegove porodice i prijateljima.”

O'Brajen je rekao kako će SAD nastaviti sa korištenjem sankcija kada postoji prijetnja Dejtonu ili vjerodostojni dokazi o korupciji.

Iako je bilo poziva da EU uvede sankcije Dodiku zbog podrivanja Dejtona, do toga nije došlo, a na tom putu zvanično stoji Mađarska. Da bi EU uvela sankcije potrebna je saglasnost svih članica.

Ne moram podsjećati nikoga da naši (bh.) političari na volšeban način dobijaju milione i milione, nekretnine kupuju u EU. I to je taj momenat koji se treba promijeniti da bi se ovdje mogao ostvariti jedan suštinski sinenergijski efekat djelovanja zapadnih država, dakle, SAD i EU, nešto što bi bilo sinhronizovano i nešto što bi polučilo rezultate”, kaže Huskić.

O’Brajen se osvrnuo i na stranku SDA i bivšu direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebiju Izetbegović, suprugu prvog čovjeka SDA Bakira Izetbegovića.

Agenda je bila fokusirana na politiku, ne na brigu o pacijentima. SDA je takođe učestvovala u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, a kada su bili na vlasti, lideri SDA su eksploatisali BH Telekom za ostvarivanje lične dobiti i za jačanje sopstvenih mreža podrške”, rekao je američki diplomata

XS
SM
MD
LG