Linkovi

Republika Srpska obeležila neustavni dan osnivanja, kritike Amerike i EU


Obeležavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Banjaluci (Foto: Radio Slobodna Evropa/
Obeležavanje neustavnog Dana Republike Srpske u Banjaluci (Foto: Radio Slobodna Evropa/

Bosansko-hercegovački entitet Republika Srpska obeležila je datum svog osnivanja – nasuprot osude i upozorenja da se time krši Ustav države Bosne i Hercegovine i dovodi mir u opasnost, izvestila je agencija AFP.

Stano: Dan RS neustavan, integritet BiH ne dovoditi u pitanje

Teritorijalni integritet i ustavni poredak moraju biti očuvani, a sve akcije protiv ovih principa vodile bi ozbiljnim posledicama”, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano – povodom neustavnog obeležavanja Dana Republike Srpske i navoda predsednika tog bosansko-hercegovačkog entiteta Milorada Dodika da će tražiti ocepljenje od Bosne i Hercegovine čiji je Republika Srpska deo.

Stano je rekao da poziva sve političke aktere da suzdrže od provokativne retorike, posebno one u Republici Srpskoj koji dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo.

Kada je reč o legalnosti Dana Republike Srpske, Stano je rekao da je Ustavni sud donosio odluke da zakon o tom Danu nije u skladu sa Ustavom BiH.

On je poručio da očekuje da Srbija bude posvećena evropskoj perspektivi BiH, kao suverene i jedinstvene zemlje, čiji suverenitet i teritorijalni integritet ne smeju da se dovode u pitanje.

Republika Srpska, danom svog osnivanja obeležava 9. januar 1992. i proglašenje Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kao nezavisne celine - sa ciljem pripajanja tadašnjoj Jugoslaviji koja je bila u procesu raspada.

Ustavni sud tadašnje Republike BiH doneo je odluku o poništavanju Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i Ustava Srpske Republike BiH.

Ustavni sud BiH je još dva puta 9. januar, kao dan osnivanja Republike Srpske, proglašavao neustavnim.

Ustavni sud BiH nije osporio pravo Republike Srpske da slavi Dan Republike, ali to ne može da bude 9. januar. Razlog zašto ne može da bude 9. januar je upravo onaj razlog zbog koga je taj datum i određen kao Dan Republike, jer je sud ocenio da taj datum nije prihvatljiv za sve građane Republike Srpske, odnosno da ga svi građani ne doživljavaju kao Dan Republike", obrazloženo je u odluci Ustavnog suda BiH.

Sjedinjene Države su, putem ambasade u Sarajevu, upozorile da obeležavanje samoproglašenog praznika krši Ustav BiH i mirovni sporazum iz 1995 – i da predstavlja kriminalni akt.

"Ako zaboravimo šta znači Republika Srpska - i mi ćemo nestati. Znamo zašto su ginuli naši borci i prolivena krv. Moramo to da obeležimo – u ime boga i svih Srba”, rekla je agenciji AFP penzionerka Mara Rađen u Banjaluci.

Moramo da slavimo 9. januar, da znamo kada je i kako osnovana Republika Srpska. Možda će jednog dana doći vreme da bude nezavisna”, stav je ratnog veterana, koji se borio na strani Vojske Republike Srpske, Olivera Milakovića.

Od rata, koji je trajao između 1992-1995, Bosnu i Hercegovinu čine dva entiteta – Republika Srpska, koju naseljavaju mahom građani srpske nacionalnosti i Federacija Bosne i Hercegovine u kojoj žive Bošnjaci i Hrvati.

Dva entiteta povezuju slabe državne institucije.

Dodik: Cilj srpska država

Cilj srpskog naroda srpska država na ovim prostorima. Republika Srpska postoji da garantuje slobodu srpskom narodu”, poručio je Milorad Dodik - predsednik Republike Srpske (RS) u ponedeljak.

Jednostavno imamo pravo da obeležimo dan koji smatramo svojim danom”, rekao je u intervjuu AFP-u.

Ta agencija podsetila je da Dodik preti secesijom entiteta Republike Srpske otkako je postao dominantan faktor politike bosanskih Srba 2006. godine.

Dodik se ne obazire na odluke centralnih institucija BiH i ne priznaje autoritet državnog Ustavnog suda. AFP navodi da je poslednjih meseci najavio da je Republika Srpska na putu da organizuje sopstvene izbore i preuzme državnu imovinu na svojoj teritoriji.

Takođe je precizirao da se Bosna i Hercegovina kreće ka, kako je naznačio, mirnom razdvajanju.

"Mi smo mentalno integrisani sa Srbijom. Naravno, sada smo deo Bosne, ali to je zato što moramo da budemo", rekao je Dodik.

Takođe, tvrdi da ne sumnja da bosanski Srbi žele nezavisnost ali da, kako navodi, zbog svežih sećanja na rat oklevaju sa time.

Pretnje Milorada Dodikove secesijom, oštra retorika protiv centralnih vlasti, uvrede na račun međunarodnog izaslanika i američkog ambasadora u Bosni -- kao i bliskost sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom -- učinili su da se nađe u nemilosti zapadnih država.

Međutim, Dodik koga su sankcionisale Amerika i Velika Britanija, ističe da je ponosan što može redovno da se sastaje sa ruskim predsednikom koga smatra velikim liderom.

Dodik je i saveznik predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji mu je čestitao ovogodišnji neustavni Dan Republike Srpske.

Vučić ne prisustvuje proslavi na kojoj Srbiju predstavljaju ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministri u Vladi Srbije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

U defileu u Banjaluci primećen je i sin predsednika Srbije – Danilo Vučić.

Danilo Vučić, sin predsednika Srbije, na neustavnom obeležavanju Dana Republike Srpske (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Danilo Vučić, sin predsednika Srbije, na neustavnom obeležavanju Dana Republike Srpske (Foto: Radio Slobodna Evropa)
XS
SM
MD
LG