Linkovi

Počeo drugi Forum za žene, mir i bezbednost na Kosovu


Detalj sa današnjeg Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost u Prištini (Foto: VOA)
Detalj sa današnjeg Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost u Prištini (Foto: VOA)

Međunarodni forum za žene, mir i bezbednost, koji je posvećen žrtvama sekusalnog nasilja tokom ratnih sukoba na Kosovu, počeo je u Prištini. Ovaj dvodnevni događaj koji se po drugi put održava na Kosovu okuplja lidere, stručnjake, akademike, predstavnike civilnog društva, influensere, mlade i druge interesne grupe iz 40 zemalja sveta kako bi razgovarali i o aktuelnim globalnim izazovima.

Forum je otvorila predsednica Kosova Vjosa Osmani, a među nekoliko stotina učesnika bili su i predsednici Slovenije i Albanije Nataša Pirc Musar i Bajram Begaj i vršilac dužnosti premijera Severne Makedonije Taljat Džaferi.

Osmani je pohvalila žene Kosova za, kako je navela, njihovu hrabrost i nepokolebljivu posvećenost u teškim vremenima.

“Žene i devojke iz moje zemlje su istinssko otelotvorenje ovog procesa, kada ih pogledam vidim žene, mir i bezbednost na delu. Kada pogledam svaku od vas danas ja vidim žene, mir i bezbednost na delu. Mi omogućavamo da se to dešava, pretvaramo rezolucije i reči u dela”, navela je ona.

Deo govora Vjosa Osmani posvetila je svim ženama sveta koje se nalaze u zonama konflikta.

“Te žene zahvaćene unakrsnom vatrom izdržavaju i trpe nezamislive teškoće, gube domove, svoje voljene, nisu bezbedne, gube živote, a opet u svom tom haosu ostaje duh koji je nepokoren. One se neumorno bore za opstanak, zaštitu drugih, svoje porodice, bore se za svoje zemlje i što je najvažnije bore se za slobodu. Tako da njima dugujemo, svakoj toj ženi i devojci koja je suočena sa razaranjem konflikta ili rata da obezbedimo da se njihov glas čuje i da se njihov glas vidi i da njihov potencijal oslobodimo”, navela je Osmani.

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar poručila je da je upotreba seksualnog nasilja kao ratnog oružja neprihvatljiva, te naglasila potrebu za uključivanje ove teme u lokalne politike svih zemalja. Prema njenim rečima agenda za žene, mir i bezbednost je priritet Slovenije.

"Situacija je sve samo ne dobra, brine me položaj žena širom sveta, jer se rodna ravnopravnost ističe i jako je očita. Ako pomislimo na trenutnu situaciju žena u Siriji, Jemenu ili Sudanu, na primer, na situaciju žena i devojaka u Avganistanu i tragične priče o brutalnim kršenjima njihovih prava, ako pomislimo na žene iz Ukrajine koje je ruska agresija pretvorila u izbeglice, a žrtve seksualnog nasilja i konflikta se bore za svoju državu, moramo da pomislimo i na žene u Gazi koje su izgubile sve – mir, bezbednost, ognjište, hranu, vodu, a hiljade njih i živote. Osuđujemo seksualno nasilje kao oruđe rata. Podizanje svesti o seksualnom nasilju u sukobima treba da bude uključeno u lokalne politike u svim zemljama. Moramo da se borimo i ne smemo da gubimo nadu. Žene su sposobne i treba im verovati da mogu da rade kao graditeljke mira", rekla je predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Predsednik Albanije Bajram Begaj naglasio je u svom govoru značajnu ulogu žena u konfliktima i potrebu za njihovim obrazovanjem. Begaj je dodao da “žene nose težak teret sukoba” i istakao da su one “ključne za izgradnju mira i demokratskih institucija”.

„Među onima koji su podneli najteži teret konflikata na zapadnom Balkanu su žene. One su bile meta nasilja, mučenja, podvrgnute ponižavanju i etičkom čišćenju. Ovi sukobi služe kao bolno podsećanje na cenu koja je, naročito od strane žena, skupo plaćena. Danas smo se okupili na Kosovu da ponovo potvrdimo našu snažnu posvećenost saradnji, napretku, održivom razvoju što je sve od suštinske važnosti za negovanje mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. Ovaj forum služi ne samo kao kolektivno sećanje koje čuva priče o istorijskom i trenutnom nasilju nad ženama tokom konflikta već je ovo takođe i izvor nadanja i simbolizuje našu zajedničku viziju za budućnost u kojoj uloga i liderstvo žena jačaju mir i bezbednost”, rekao je Begaj.

Premijer Severne Makedonije Taljat Džaferi govorio je o visokoj zastupljenost žena u odlučivanju u njegovoj zemlji. On je rekao da i pored ovih pozitivnih primera, rat u Ukrajini podseća na važnost daljeg uključivanja žena u kreiranje politika u novim realnostima.

„Mi u Republici Severnoj Makedoniji smo posvećeni sprovođenju agende za žene, mir i bezbednost. Za nas je još važnije to što suštinski sprovodimo tri principa integracije. Nesporno je da rodna pitanja dobijaju sve veći prostor. Mi smo pozitivan primer. Ministarstvo odbrane vodi odlična ministarka. Imamo osam žena sa činom pukovnika, a do pre deceniju taj broj bio nula. Na odličnom smo putu iako je on još dug. Neophodan je i njihov doprinos u prilagođavanju politika novoj realnosti“, rekao je Talat Džaferi.

Putem video linka učesnicima Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost obratila se bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton, koja je izrazila, kako je rekla, poštovanje zbog napretka Kosova u oblasti rodne ravnopravnosti. Hilari Klinton je zatim pohvalila Kosovo kad je izbor žena na predsedničkim funkcijama u pitanju i naglasila značaj žena u jačanju mira i ekonomskih prilika.

XS
SM
MD
LG