Linkovi

Nedelja žena na Kosovu: Ukinuti barijere, pružiti prilike za ravnopravno liderstvo


Učesnici konferencije u okviru 11. godišnje nedelje žena na Kosovu, 19. marta 2024.
Učesnici konferencije u okviru 11. godišnje nedelje žena na Kosovu, 19. marta 2024.

U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) na Kosovu je danas u okviru jedanaeste po redu “Nedelje žena 2024” počela dvodnevna konferencija sa koje je poručeno da u brojnim segmentima društva i dalje postoji nejednakost između žena i muškaraca.

Ovogodišnja tema “Nedelje žena 2024” je “Voditi inkluzijom: ukrštanje ekonomije i politike”, a cilj je da se, kako je rečeno, “kroz različite sesije, doprinese otvorenom dijalogu koji ističe prakse i prednosti inkluzivnog liderstva, kao fundamentalnog principa upravljanja koji uzima u obzir potrebe pojedinaca i različitih grupa u društvu, uključujući perspektive žena, nevećinskih zajednica, mladih ljudi, pojedinaca iz LGBTQI zajednice i osoba sa invaliditetom”.

Nedelja žena kao i učesnice ove manifestacije su u proteklih 20 godina ostvarili neverovatne stvari, promenili politiku kao i liderstvo na Kosovu. Više od 100 alumnista se nalazi na različitim funkcijama i imali su različite uloge kao poslanici ili saveznici na vladinom nivou. Tako da ova uzbudljiva mreža svih ovih alumnista je jedna snažna pokretačka snaga za Kosovo”, rekla je direktorka Nacionalnog demokratskog instituta na Kosovu Nensi Soderberg.

Nensi Solderberg, direktorka NDI na Kosovu
Nensi Solderberg, direktorka NDI na Kosovu

Direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu Keri Monagan Hogler rekla je da su mnoge žene na Kosovu ekonomski ograničene i USAID sa Vladom Kosova i međunarodnim partnerima radi na traženju mogućnosti za žene na radnim mestima gde su “tradicionalno bili muškarci”, kao što je informaciona tehnologija, energetika, proizvodnja hrane.

“Radimo na tome da uvećamo broj žena koje će biti zaposlene u ovom sektoru. Takođe, znamo da se žene suočavaju sa velikim barijerama kao što su diskriminacija po pitanju politike zapošljavanja. Smatramo da je i ova tema Nedelje žena veoma važna jer ističe da je važno da imamo multidisciplinarni pristup kada pričamo o osnaživanju žena. Još jedan važan aspekt jeste liderstvo, a to je da prevaziđemo te ekonomske i političke barijere, jer je to važno ako želimo da imamo žene koje su lideri. Na Kosovu to već postoji, imamo žene sa vaše leve i desne strane, kada pogledate oko sebe vidite žene i veoma je bitno da iskoristimo ovaj trenutak da podstaknemo i ohrabrimo i mlade generacije da vide kako je to biti lider”, rekla je Hogler.

Šefica odeljenja za saradnju Švajcarske ambasade na Kosovu Beate Katja Elsaser rekla je da je njena zemlja i dalje posvećena ekonomskoj nezavisnosti žena na Kosovu.

Ekonomska nezavisnost osnažuje pojedince i omogućava im da načine finansijski izbor u skladu sa njihovim vrednostima, bez obzira da li se radi o ulaganju u lični rast ili obezbeđivanju sigurne budućnosti njih i njihovih najmilijih. Drugo, moramo obezbediti učešće žena iz marginalizovanih zajednica u ekonomskoj sferi što može negovati uključivije društvo u kome svako, bez obzira na pol, etničku pripadnost, veroispovest ili seksualnu orijentaciju ima jednake mogućnosti da napreduje bilo lično i profesionalno. Ekonomska nezavisnost služi kao štit tokom krize. Pojedinci koji su finansijski osnaženi su bolje opremljeni da se suoče sa ekonomskim nedaćama i da podrže svoje zajednice kada je to potrebno”, rekla je Elsaser.

Jedna od tema panel diskusije u okviru Nedelje žena danas je bila „Moć akcije: Kako inkluzivno liderstvo može da se suprotstavi nejednakosti", o čemu je govorila predsednica Ustavnog suda Kosova Gresa Caka.

“Ako ovo pitanje ostavimo vremenu odnosno redovnom isticanju i postepenom jačanju državnih mehanizama koji garantuju jednaka prava, rodnu ravnopravnost ćemo slaviti nakon jednog veka. Ja verujem da je ovo neprihvatljivo za sve nas sve dok prepoznajemo uspehe i dostignuća. Podaci govore o neposrednoj potrebi za delovanjem, o kolektivnoj animiranosti, o uključivom liderstvu i individualnim koristima. U suprotnom mi se suočavamo sa opasnošću da devojke koje ćemo na kraju današnjeg dana naći u svojim kućama, koje su pune snova za budućnost, imaju odlične ocene, videćemo kako se postepeno prilagođavaju ulogama koje im je društvo nametnulo”, rekla je Caka.

Ovogodišnja manifestacija „Nedelja žena 2024” okuplja 120 žena i muškaraca iz svih zajednica na Kosovu. Organizuje je Nacionalni demokratski institut uz podršku misije USAID-a na Kosovu i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

XS
SM
MD
LG