Linkovi

Završena nedelja žena na Kosovu: Ovim tempom 100 godina do rodne ravnopravnosti


Panel diskusija „Prepoznavanje i borba protiv svih oblika nasilja nad ženama u politici: Vreme je sada!”, u okviru završne konferencije Nedelje žena na Kosovu
Panel diskusija „Prepoznavanje i borba protiv svih oblika nasilja nad ženama u politici: Vreme je sada!”, u okviru završne konferencije Nedelje žena na Kosovu

Demokratija u bilo kojoj zemlji bez učešća žena je teška i nemoguća, a Kosovu je ovim tempom potrebno još 100 godina da postigne rodnu ravnopravnost, rečeno je na završnoj konferenciji Nedelje žena, koja je održana u Prištini u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Uprkos poboljšanju zastupljenosti žena u političkom životu, Kosovo treba još mnogo da radi u ovom pravcu, rekla je direktorka Nacionalnog demokratskog instituta na Kosovu Nensi Soderberg. Ona je istakla da uspeh demokratije na Kosovu zavisi od punog i ravnopravnog učešća žena u procesima donošenja odluka

“Potrebno je više rada na svim nivoima društva kako bi se žene ekonomski i socijalno osnažile u društvenom i političkom smislu. Uspeh kosovske demokratije zavisi od punog i ravnopravnog učešća žena, a to znači 50 odsto, a ne 5 ili 10. Sa ovom normom, potrebno je još 100 godina da se postigne rodna ravnopravnost. Sada je vreme da se promeni lice politike", rekla je Soderberg.

Manifestaciju “Nedelja žena” i ove godine podržao je USAID. Direktorka USAID-a na Kosovu Zeinah Salahi rekla je da je potrebno učiniti više po pitanju učešća žena u političkom životu, posebno na lokalnom nivou.

„Mnoge žene su dobile mandate bez pomoći rodne kvote i to je dobro. U izvršnoj vlasti imamo ministarke i potpredsednice vlade, što pokazuje dokle smo stigli, ali žene još uvek nisu podjednako zastupljene na svim nivoima političkog života i odlučivanja. Videli smo na lokalnim izborima da nedostatak žena na listi za gradonačelnike pokazuje da rodna ravnopravnost u lokalnim institucijama mnogo pati”, rekla je Salahi.

U okviru završne konferencije Nedelje žena organizovana je i panel diskusija „Prepoznavanje i borba protiv svih oblika nasilja nad ženama u politici: Vreme je sada!”. Na ovu temu govorile su poslanice u Skupštini Kosova Eliza Hodža i Duda Balje.

„Kada sam se pridružila političkoj partiji, shvatila sam da moram da ostavim iza sebe sve što sam bila tokom godina. Nisam više Eliza arhitekta i umetnica i često su mi uskraćivali svoje ime na pozivima za moje izložbe, samo zato što pripadam nekoj političkoj stranci. Tada sam videla koliko je predrasuda i koliko je teško samo za ženu da pripada političkoj stranci", rekla je Eliza Hodža, poslanica Demokratske partije Kosova, dok je Duda Balje iz Socijaldemokratske unije dodala:

“Kada sam počela da se razvijam u stranci, stranka je počela da me ucenjuje, preti... Najviše odluka je donošeno u kafani u 10 sati uveče. Sa svojom decom meni je bilo teško da budem u kafani. Živim na neki način u tradicionalnoj porodici i u mojoj zajednici za ženu nije normalno da bude u to vreme u kafani, pa bih ja dan dva kasnije saznala o odukama”.

Ovogodišnja, osma po redu Nedelja žena, završena je dodelom sertifikata za 87 učesnika, koji su kako je navodi uspešno završili i ispunili očekivanja koja su postavljena na osnovu kriterijuma programa od decembra prošle, do septembra ove godine.

XS
SM
MD
LG