nedelja, 07. februar 2016

Aktuelno / Amerika

Olimpijski tim SAD u uniformama iz Kine

Vest da američki tim na ceremoniji otvaranja treba da nosi uniforme sašivene u Kini izazvala je ogorčenje sportista i političara.

Američki sportisti nosiće uniforme koje je kreirao Ralf Loren, ali koje su proizvedene u kineskim farbrikama.
Američki sportisti nosiće uniforme koje je kreirao Ralf Loren, ali koje su proizvedene u kineskim farbrikama.
Glas Amerike
Dok se američki sportisti spremaju za Letnje olimpijske igre 2012, u SAD se podigla bura u vezi sa uniformama koje će nositi. Vest da američki tim treba da nosi uniforme sašivene u Kini izazvala je ogorčenje, a u kritikama su jedinstveni i političari koji se retko slažu o drugim temama.
 
Oni se takmiče za Sjedinjene Države. Zar američki olimpijski tim onda ne bi trebalo da nosi uniforme napravljene u Americi? Na ceremoniji otvaranja igara u Londonu za dve nedelje, američki sportisti nosiće plavo-belo-crvene uniforme koje je kreirao Ralf Loren – što je klasičan američki imidž.
 
Medjutim, od glave do pete – sve je napravljeno u inostranstvu, odnosno u Kini. Taj podatak je izazvao veliko ogorčenje širom zemlje, a čak su i neki od sportista zbunjeni.
 
Atletičar Nik Simonds uputio je sledeći Tvit mreži ABC News “Izvoz poslova će uvek biti deo globalne ekonomije, ali uniforme za otvaranje igara? To prosto nije u redu.”
 
Na Kapitol Hilu je primećeno retko dvostranačko slaganje.
 
“Mislim da bi trebalo da uzmu sve te uniforme, stave ih na gomilu i zapale, i počnu ispočetka”, ocenio je lider demokratske većine u Senatu Heri Rid.
 
“Valjda znaju bolje”, kaže Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner.
 
“Oni treba da nose uniforme napravljene u Americi", kaže članica Predstavničkog doma Nensi Pelosi.
 
Ne radi se samo o uniformama sporitsta – da je sva američka olimpijska roba napravljena u Americi – analitičari kažu da bi se u zemlji zadržalo oko milijardu dolara, I otvorila brojna radna mesta.
 
Demokrata iz Ohaja, senator Šerod Braun, kaže da bi fabrika u njegovoj državi mogla da izradi nove uniforme pre početka Igara.
 
“Mogli bi da sašiju ovakve blejzere za desetak dana, da budu spremne da ih naši nose u Londonu”.
 
Ali da li je američki Olimpijski komitet spreman da to razmotri. Njegov portparol je bio neodredjen.
 
“Uniforme je napravila legendarna američka kompanija koja zaista podržava naš tim i pomaže mu da dodje na Igre u Londonu, naš tim će biti tamo zahvaljujući toj podršci”.
 
Portparol je čitavu kontroverzu nazvao "besmislenom" a Ralf Loren za sada nije želeo da je komentariše.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE