utorak, 01. decembar 2015

Aktuelno / Globalne teme

Sahrana rudara u Južnoafričkoj Republici

Funkcioneri i stanovnici su se danas okupili na sahrani 34 rudara koje je ubila policija u Južnoafričkoj Republici.

Rodjaci i kolege jednog od ubijenih rudara na mestu incidenta Rodjaci i kolege jednog od ubijenih rudara na mestu incidenta
x
Rodjaci i kolege jednog od ubijenih rudara na mestu incidenta
Rodjaci i kolege jednog od ubijenih rudara na mestu incidenta
Glas Amerike
Više od dve nedelje posle fatalne pucnjave ispred južnoafričkog rudnika platine Lonmin, čiji rudari su bili u štrajku, funkcioneri i stanovnici su se danas okupili na sahrani 34 rudara koje je ubila policija.

Pucnjava se odigrala nakon višednevnih nemira ispred tog rudnika. Pregovori sa sindikatima nisu uspeli pa su rudari održali samoinicijativni štrajk tražeći trostruku zaradu od oko 1500 dolara mesečno.

Policija tvrdi da su rudari prvi otvorili vatru i da nije imala izbor već da odgovori u samoodbrani. Nijedan policajac nije optužen, ali je vlada naredila istragu o tom tom incidentu koji se dogodio 16 avgusta.

U medjuvremenu, tužioci u Južnoafričkoj republici su privremeno odustali od optužnice za ubistvo protvi 270 rudara optuženih da su uzrokovali pogibije 34 svojih kolega koje je ubila policija. Rudari su optuženi nakon pucnjave 16. avgusta tokom štrajka u rudniku Lonmin, u Marikani.

Vrhovni tužilac Nomgkono Džiba danas je saopštila da će optužbe biti podignute tek kada istraga bude okončana. Ona je rekla da će optužnice za ubistvo protiv 270 osumnjičenih rudara biti zvanično povučene na sudu.

Lokalne vlasti optužile su rudare u skladu sa nejasno napisanim statutom zvanim „zakon o zajedničkom dobru“, prema kome ljudi koji su bili na mestu gde je zločin počinjen mogu da budu optuženi kao saučesnici. U skladu sa tim zakonom iz ere aparthejda, pomenuti rudari mogu da budu okrivljeni za pogibije uprkos činjenici da je policija otvorila vatru.

Tužioci navode da je policija bila primorana da puca u rudare zato što su štrajkači napadali policajce mačetama i palicama. Policija tvrdi da su rudari pucali iz najmanje jednog pištolja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
30.11.2015
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE