Linkovi

Rediteljski debi Dona Čidla - "Miles Ahead"


Don Čidle (desno) na premijeri filma "Miles Ahead", u Los Anđelesu, zajedno sa koleginicom Emajaci Korinealdi i bivšom suprugrom legendarnog trubača Frensis Tejlor (u sredini)
Don Čidle (desno) na premijeri filma "Miles Ahead", u Los Anđelesu, zajedno sa koleginicom Emajaci Korinealdi i bivšom suprugrom legendarnog trubača Frensis Tejlor (u sredini)

Poznati glumac režirao dramu o burnom životu legendarnog trubača Majlsa Dejvisa, kojeg ujedno i glumi u filmu, uz Britanca Juana Mekgregora...

Glumac Don Čidl okušao se u rediteljskom poslu, a njegovo debi ostvarenje je drama "Miles Ahead", koja se bavi burnim životom legendarnog trubača, Majlsa Dejvisa. Čidl se koncentriše na ogromni talenat ovog muzičara, njegove unutrašnje demone i smisao za humor u trileru koji podseća na film noar, sve zajedno sa pucnjavama, jurnjavom kolima i narkoticima.

Ličnost je tema u srcu filma o životu Majlsa Dejvisa.

“Ako ću da snimim film o Majlsu Dejvisu, želim da bude gangsterski, divlji, impresionistički”, kaže Don Čidl, reditelj filma "Miles Ahead" u kojem ujedno i tumači naslovnu ulogu.

Film prikazuje Dejvisa krajem 1970-ih godina, tokom njegove neproduktivne, loše faze, kada ga muče bolesti i zavisnost od kokaina.

“Zasnovan je na nizu pojedinačnih dogadjaja, a kao kod svakog biografskog filma, likovi su amalgam izradjen na osnovu različitih uspomena. Mnogo toga se zaista dogodilo. Majls je u tajnosti snimio ploču koja je nestala. Upucan je iz automobila u pokretu. Brojni reporter su mu se obraćali u tom period nastojeći da dobiju priču”.

Kroz flešbekove, film prikazuje starijeg, paranoičnog Dejvisa u kontrastu sa svojim mladjim, samouverenim iako arogantnim izdanjem, tada na vrhuncu slave.

Kroz te flešbekove, saznajemo koliko je emotivno bio vezan za svoju tadašnju suprugu, talentovanu plesačicu Frensis Tejlor, i kako ju je i fizički i emotivno maltretirao.

Čidl ne ulepšava Dejvisove grehe. On voli legendarnog muzičara zbog onog što jeste, i prikazuje ga kao intenzivnu, iako naizgled smirenu ličnost.

Juan Mekgregor, koji tumači reportera koji prati Dejvisa, povezuje oslabljenog idola sa realnošću sadašnjeg trenutka.

Čidl ističe da je saradnja sa Mekgregorom bila veliko umetničko iskustvo, ali I da je bilo neophodno da glumi u paru sa jednim belcem kako bi uspeo da pokrene film.

“Imao bih daleko više teškoća da finansiram film da nisam izabrao glumca koji ima medjunarodnu privlačnost. To što sam imao Juana Mekgregora da “prodam” Britaniji bio je važan deo mozaika koji je falio da bismo pokrenuli celu stvar”.

Posle čitave kontroverze koja je obeležila nedavnu dodelu Oskara, kritikovanu da favroizuje bele glumce, Čidl niti brani niti osudjuje svoju industriju. Pragmatičar i zvezda, on vidi Holivud kao veliki biznis, “nesklon riziku i zasnovan na strahu.” To ne znači da brani njegove stereotpe u dodeljivanju uloga. Holivud je monolitna institucija, kaže Čidl. On nije namerno orijentisan protiv crnaca i drugih manjina, ali njegove odluke svejedno mogu da dovedu do rasizma i predrasuda.

XS
SM
MD
LG