Linkovi

Orkestrom protiv stereotipa


Orkestar "Inner City" iz Los Anđelesa
Orkestar "Inner City" iz Los Anđelesa

Omladinski orkestar Inner City, iz Los Anđelesa, ispoljava talenat mladih iz manjinskih sredina i okruženja koja su veoma često izložena kriminalu i nasilju.

Glas Amerike prisustvovao je jednoj probi mladih muzičara koji koriste muziku da bi preneli poruku svojim vršnjacima.

Većina članova ovog orkestra su Afroamerikanci ili hispanci. Oni sviraju američku, pop i klasičnu muziku.

“Prilika koja mi je data i mogućnost da pobedim stereotip je ono što zbog čega volim što sam deo orkestra”, kaže violinista Majls Dejvis Hol.

Mladi muzičari su svirali u koncertnoj dvorani Dizni u LA-u, imali nastupe u Los Anđelesu i Vašingtonu gde se sa publikom podelili svoju ljubav za muziku.

“Imam osećaj kao da ću da poletim, potpuno me obuzme”, kaže violinistkinja Amber Dagtraj.

Basista Dakuan Robinson kaže da se orkestar od kako je osnovan pre 6 godina, znatno uvećao.

“Orkestar se od devet ljudi povećao na 80. To je velika stvar.”

Osnivač i dirigent Čarls Dikerson kaže da je učlanjenje u orkestar otvoreno za sve koji imaju osnove sviranja nekog instrumenta, uzrasta od 10 do 25 godina. Orkestar je kaže on jedan od načina da vas svet čuje.

“Kao bilo koja druga deca u nekim drugim zajednicama, koja nastoje da istaknu da su i oni važni i da je njihova zajednica važna.”

Muški hor se priprema za specijalni nastup koji ima za cilj da se ukaže na smrt mladih crnaca koje su ubili policajci širom Sjedinjenih Država. Članovi orkestra se nadaju da će harmonija koju su postigli svojim nastupima možda preneti i njihovu poruku.

XS
SM
MD
LG