Linkovi

Pregovori produženi do 24. novembra


Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i njen iranski kolega Mohamad Džavad Zarif na konferenciji za novinare u Beču
Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i njen iranski kolega Mohamad Džavad Zarif na konferenciji za novinare u Beču

Iran i šest svetskih sila postigli dogovor koji im daje još četiri meseca rada na konačnom rešenju za sporni nuklearni program Teherana...

Šest svetskih sila i Iran postigli su dogovor o produžetku pregovora o nukelarnom programu Teherana do 24. novembra.

Nekoliko sati pošto je objavljeno da će dve strane imati još četiri meseca da rade na postizanju konačnog dogovora o spornom pitanju, ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da bi taj period mogao da predstavlja poslednju šansu za mirno rešenje i pozvao Iran da pokaže da je spreman da "otkloni sve sumnje" o svojim nuklearnim namerama.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pročitala je zajedničko saopštenje u Beču navodeći "opipljiv napredak" poslednjeg dana pre isteka roka određenog privremenim dogovorom o suzbijanju iranskog nuklearnog programa, u zamenu za ublažavanje sankcija.

Međutim, u tom istom saopšptenju, koje je na farsi jeziku prošitao ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif, navodi se da "još postoje značajana neslaganja u vezi sa ključnim pitanjima, koja će zahtevati više vremena i truda".

Prema uslovima ovog produžetka Iran će dobiti pristup još dve milijarde i 800 miliona svoje zamrznute imovine, a u zamenu će nastaviti da razblažuje svoje zalihe uranijuma obogaćenog do 20 odsto, za upotrebu kao gorivo u reaktoru za medicinska istraživanja.

XS
SM
MD
LG