Linkovi

Produženje roka za pregovore sa Iranom?


Ministar inostranih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif na pregovorima u Beču
Ministar inostranih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif na pregovorima u Beču

Visoki američki i iranski zvaničnici nagovestili su da bi mogli da produže rok, koji ističe u nedelju, za postizanje sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa.

Iako pregovarači nisu postigli sporazum u predviđenom roku, produženje predstavlja dobar znak.

Američki državni sekretar, Džon Keri, uključio se u razgovore u Beču u pokušaju da spreči zastoj u pregovorima. Iako nije postigao konačnu verziju sporazuma sa iranskim kolegom, po svemu sudeći, ostvarili su izvestan napredak. Dan kasnije, u Beloj kući, predsednik Obama je delovao uvereno da ima dovoljno razloga za nastavak pregovora.

“Posle savetovanja sa sekretarom Kerijem i timom za nacionalnu bezbednost, jasno mi je da smo postigli stvaran napredak u nekoliko oblasti i nastavljamo dalje.“

Iranski ministar inostranih poslova, Mohamed Džavad Zarif, izrazio je sličan stav u Beču.

“Nadamo se da ćemo obaviti pregovore što je bliže roku od 20. jula, ali to ne znači da nećemo produžiti pregovore, ukoliko to bude potrebno i svrsishodno.”

Oba državnika su naglasila da se pregovori predstavnika sedam zemalja nastavljaju i da još nije doneta odluka o produžetku. Medjutim, analitičari su ohrabreni, uključujući Marka Ficpatrika, iz Međunarodnog instituta za strateške studije :

“Verujem da je dobro što se diplomatija nastavlja. Bilo bi veoma loše da su pregovori prekinuti. “

Ficpatrik smatra da bi, u tom slučaju, Iran nastavio da obogaćuje uranijum na nivo za izgradnju nuklearne bombe, mada tvrdi da je ne želi, dok bi međunarodna zajednica pooštrila ekonomske sankcije. Obnovili bi se pozivi na vojnu akciju protiv Irana.

Umesto toga, u zamenu za kratkoročna ograničenja, Iran bi u budućnosti mogao da ostvari sveobuhvatni nuklearni program u civilne svrhe, a odmah bi nastupile ekonomske olakšice.

“Ako to imaju pred sobom kao konačni cilj, onda je prihvatanje kratkoročnih ograničenja i kompromisa pravi put”, kaže Mark Ficpatrik.

Prilikom dolaska i odlaska sa ovonedeljnih razgovora, pregovarači su razmatrali broj centrifuga i koliko je godina proteklo.

“Nikada se nije radilo o fizici, već samo politici. Postoji toliko nepoverenja medju stranama da će im, očigledno, biti potrebno vreme da pronadju rešenja kako bi, dok i dalje ne veruju jedni druigma, mogli da krenu napred i sprovedu sporazum“, navodi Ali Vaez iz Međunarodne krizne grupe.

Tokom hladnoratovskih pregovora u Beču, moto je bio: „Veruj, ali proveravaj.“ Na sadašnjim Bečkim pregovorima taj koncept je otišao korak dalje, pa glasi : „Ne veruj, ali pronađi način za napredak“.

XS
SM
MD
LG