Linkovi

NASA se vraća na Mesec


Slika kapsule "ledi" prikačene uz raketu "Minotaur V" pre poletanja ka Mesecu
Slika kapsule "ledi" prikačene uz raketu "Minotaur V" pre poletanja ka Mesecu

Načnici žele da saznaju više o razređenoj Mesečevoj atmosferi, jer smatraju da je to nešto što je rasprostranjeno u celom Sunčevom sistemu...

Američka agencija za svemirska istraživanja i aeronautiku (NASA) vraća se na Mesec.

Raketa bez ljudske posade uzletela je kasno sinoć iz baze u saveznoj državi Virdžinija, noseći sa sobom robotskog istraživača, koji će proučavati Mesečevu atmosferu i uzorke prašine.

Vozil veličine manjeg putničkog automobila, poznato po skrećenici LADEE odnosno „ledi“, prikupljaće podatke ukupno 100 dana koliko će kružiti oko Meseca.

Načnici žele da saznaju više o razređenoj Mesečevoj atmosferi, jer smatraju da je to nešto špto bi moglo da bude rasprostranjeno u celom Sunčevom sistemu. To znanje bi moglo da im pomogne da bolje razumeju velike asteroide i druge planete, uključujući Merkur.

Većina ranijih NASA-inih misija na Mesec lansirano je sa Floride. Ovaj, prvi odlazak na Mesec iz Virdžinije, mogao je da se vidi u velikom delu istočnih SAD, u kojima živi znatno više od 50 miliona ljudi.

S obzirom da ne postoji način da se kapsula „Ledi“ vrati na Zemlju iz Mesečeve orbite, NASA namerava da izazove njen kontrolisani pad na površinu Meseca.
XS
SM
MD
LG