Linkovi

Kruz i Kejsik odustali, Tramp obezbedio nominaciju


Kandidat za republikansku nominaciju Donald Tramp sa ćerkom Ivankom i suprugom Melanijom posle pobede u Indijani
Kandidat za republikansku nominaciju Donald Tramp sa ćerkom Ivankom i suprugom Melanijom posle pobede u Indijani

Milijarder, poslovni magnat i “novajlija” u svetu politike, Donald Tramp, uspešno je priveo kraju svoju bitku bitku za predsedničku nominaciju republikanske stranke, ubedljivom pobedom na primarnim izborima u Indijani.

Tramp je sa lakoćom porazio glavnog rivala Teda Kruza, koji je iste večeri obustavio svoju kampanju, što je Trampu potpuno otvorilo put ka stranačkoj nominaciji. Na demokratskim primarnim izborima u Indijani, pobedu je odneo Berni Sanders.

Donald Tramp naneo je konačni udarac Tedu Kruzu u Indijani, i sada je verovatni republikanski predsednički kandidat, posle ogorčene primarne kampanje koja je izazvala pobdele medju republikancima.

Ovo je predivan prizor, lepo je ovo videti, učinićemo Ameriku ponovo velikom.”

Tramp je brzo preusmerio pažnju na svoj verovatnu demokratsku rivalku, Hilari Klinton, kao i jedinstvo unutar Republikanske stranke.

“Sada nas zovu, svi nas zovu, sad bi voleli da se ukrcaju na voz, na Trampov voz kako kažu”.

Trampova pobeda označila je ujedno i kraj nadanja senatora iz Teksasa Teda Kruza da će doći do Bele kuće. Kruz je objavio odluku pred razočaranim pristalicama u Indianapolisu.

“Dali smo sve od sebe, ali birači su izabrali drugačiji put. I zato, teškog srca, ali uz beskrajni optimizam kada je reč o dugoročnoj budućnosti naše zemlje, obustavljamo našu kampanju.”

U demokratskoj trci, Berni Sanders je odneo tesnu pobedu nad favoritom, Hilari Klinton.

“Milioni ljudi danas počinju da ustaju i bore se I zahtevaju vladu koja predstavlja sve nas, a ne samo šačicu milijardera.”

Čak i sa ovom pobedom, Sanders nema mnogo mogućnosti da dostigne veliku prednost Hilari Klinton u borbi za demokratsku nominaciju.

Ankete pokazuju da bi Klinton bila favorit na opštim izborima ako bi se suočila sa Trampom. Medjutim, imajući u vidu Trampovu nepredvidljivu prirodu, trka bi mogla da bude tesna, smatra analitičar Džon Fortije.

“Ipak, nije lako takmičiti se sa ličnošću kao što je Donald Tramp, on je po svemu sudeći privlačan biračima i van svoje stranke, to je nešto što će morati dobro da iskoristi ako želi da trku za Belu kuću učini neizvesnijom nego što sada deluje.”

Očekuje se da će se Tramp i Klinton više koncentrisati jedno na drugo narednih nedelja, što će biti rani uvid u to kako će izgledati opšti izbori.

Guverner Ohaja Džon Kejsik
Guverner Ohaja Džon Kejsik

Kejsik se povlači iz trke

Guverner Ohaja Džon Kejsik, poslednji preostali suparnik Donalda Trampa u trci za republikansku nominaciju, odustao je od trke i otvorio put njujorškom milijarderu da postane predsednički kandidat svoje partije.

Kejsik je zakazao konferenciju za novinare u glavnom gradu Ohaja, Kolambusu, koja će biti održana kasnije tokom popodneva, ali su njegovi saradnici preneli medijima da se guverner povlači iz republikanske trke.

Kejsik je bio jedan od 17 prvobitnih kandidata koji su se borili za stranačku nominaciju. 63-godišnji guvener predstavljao se kao umereniji republikanac medju izrazitim konzervativcima u trci, i neko ko bi mogao da suzi duboki politički jaz u Vašingtonu. Medjutim, u godini kada je gnev republikanskih birača bio usmeren ka nacionalnoj vladi, Kejsik je dobio malu podršku dok je Trampova popularnost postojano rasta.

Kejsik se takmičio u više od 40 država ali je pobedio samo jednom, u svom Ohaju. Juče je završio na dalekom trećem mestu na stranačkim primarnim izborima u susednoj državi Indijani, iza Trampa i senatora Teda Kruza koji se povukao iz trke ubrzo pošto su birališta zatvorena.

XS
SM
MD
LG