Linkovi

Donatorska diplomatija


Kolin Bel (levo) sa suprugom Bredlijem na prijemu povodom dodele Emija
Kolin Bel (levo) sa suprugom Bredlijem na prijemu povodom dodele Emija

Kritike na račun administracije predsednika Obame dostigle vrhunac posle potvrde producentkinje sapunske opere na položahj ambasadorke u Mađarskoj

Obamina administracija našla se na udaru kritika zbog postavljanja neobično velikog broja donatora iz političkih kampanja na položaje ambasadora. Kritika je dostigla vrhunac ove nedelje, kada je Senat potvrdio nominaciju producentkinju jedne sapunske opere s vrlo malim poznavanjem Mađarske, za ambasadorku u toj zemlji.

Nije neuobičajeno da predsednici nominuju one koji su davali velike priloge za njihove kampanje, na položaj ambasadora, ali scena tokom svedočenja u Kongresu povodom nominacije ambasadora SAD na Islandu i u Norveškoj, izazvala je dodatne kritike.

“Gospodine Barber, verujem da ste bili na Islandu”, upitao je senator Džon Mekejn kandidata za ambasadora u Norveškoj Roberta Barbera, koji je rekao da "nije imao tu priviliegiju, ali da se raduje", pre nego što ga je Mekejn prekinuo i isto pitanje postavio kandidatu za ambasadora u Norveškoj Džordžu Džejmsu Tsunisu. Naravno, i Tsunisov odgovor je bio negativan.

Možda nemaju biografiju, ali su bili vrlo darežljivi tokom kampanje, kada se prikupljao novac.

I kolika je cena ambasadorskog mesta?

Pola miliona dolara ili više u donacijama je ono što su kandidati u proseku dali ili prikupili za predsednikovu stranku, kaže Šila Kramholc iz Centra za odgovornu politiku.

“Žalosna realnost je da neki od ovih ljudi nemaju kvalifikacije, a preskaču one koji ih imaju. Štaviše, jedini razlog za to je što su dali ili prikupili novac u kampanjama za stranku”.

Robert Silverman, predsednik Sindikata američkih diplomatskih službenika, veruje da ta praksa ugrožava američku spoljnu politiku, kada se radi o strateški važnim zemljama.

“Jedna je stvar poslati nekog ko nije diplomata po profesiji u neku malu ostrvsku državu, recimo Palau, gde imamo tradicionalno dobre odnose, gde nema nikakvih potencijalnih problema. Potpuno je druga stvar poslati potuno novu osobu, koja nikad nije radila u ovom polju, u zemlju poput Mađarske, i zbog toga smo zabrinuti”.

Koga je predsednik Obame izabarao za ambasadora u Mađarskoj?

Kolin Bell, producentkinju sapunske opere “Odvažni i lepi”. Ona je potvrđena ovog meseca, uprkos protivljenju republikanaca, među kojima je bio i senator Džon Mekejn.

“Nisam protiv političkih nominacija. Nisam protiv – jasno mi je kako stvari funkcionišu, ali ovde imamo zemlju na ivici da svoj suverenitet prepusti neo-fašističkom diktatoru, koji se se udružuje s Vladimirom Putinom, a mi ćemo da pošaljemo producentkinju 'Odvažnih i lepih' da bude naša ambasadorka. Pozivam svoje kolege da zaustave ovu budalaštinu“.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest našao se pod pritiskom da odgovori na pitanje da li su donacije ono što je Kolin Bel kvalifikovalo za posao.

“Ona je neko u koga imamo poverenje... Evo reći ću ovako: ambasadorka Bel ima poverenje predsednika da će izuzetno predstavljati SAD i održati važne odnose koje naša zemlja ima sa vladom i narodom Mađarske”.

I dok predsednik Obama svakako nije prvi predsednik koji je imenovao političke istomišljenike umesto profesionalnih diplomata, analitičari kažu da je to radio češće od svojih prethodnika: 40 odsto Obaminih ambasadora su političke nominacije, za razliku od samo 30 odsto, koliko su imali bivši predsednici Džordž Buš mlađi i Bil Klinton.

XS
SM
MD
LG