Linkovi

Da li će izbori uticati na spoljnu politiku?


Predsednik Barak Obama na sastanku sa liderima Grupe 7 u Hagu, 24. marta 2014.
Predsednik Barak Obama na sastanku sa liderima Grupe 7 u Hagu, 24. marta 2014.

S obzirom da će, nakon srednjoročnih izbora, republikanci početkom naredne godine preuzeti kontrolu nad Senatom, predsednik Barak Obama bi mogao da bude suočen sa drugačijim okruženjem u pogledu vodjenja spoljne politike tokom poslednje dve godine svog mandata.

Kontrola republikanaca u oba doma Kongresa će ograničiti predsednikov prostor za manevrisanje kad su u pitanju dva najveća cilja njegove inostrane politike kaže profesor sa Američkog univerziteta Gaj Ziv:

„To će stvoriti daleko težu situaciju za predsednika Obamu u nastojanju da zabeleži napredak koji je želeo po pitanju nuklearnih pregovora sa Iranom i izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Oba ta pitanja su na žalost godinama korišćena kao stranački fudbal na Kapitol Hilu.“

Razgovori o iranskom nuklearnom programu treba da se okončaju kasnije ovog meseca. Medjunarodni pregovarači nastoje da uvere Iran da ograniči svoje atomske aktivnoti u zamenu za ublažavanje izvesnog dela ekonomskih sankcija. Mnogi republikanci u Senatu su zabrinuti sporazumom kojim se Teheranu omogućava da nastavi obogaćivanje svih vrta uranijuma, ali predsednik Obama već ima ovlašćenje da ukine američke sankcije bez odobrenja Kongresa.

Analitičar Kejto instituta Džastin Logan kaže da bi to moglo da se promeni kada republikanci zatraže da se agresivnije konfrontira Iran:

„Postoje izvesni izgledi da veliki republikanski talas i preuzimanje kontrole nad senatom mogu da pokrenu izglede za predloge sankcija protiv Irana van tog unapred odobrenog ovlašćenja. Medjutim, za to je potrebno da Kongres preuzme odgovornost za tu politiku i stavi svoj pečat na nju. Gledano istorijski, oni nisu bili voljni da to učine.“

Republikanski senator Džon Mekejn je predvodio kritike njegove stranke u pogledu spore američke podrške umerenim pobunjenicima u Siriji i mogao bi da se založi za aktivniju vojnu ulogu, kaže analitičar iz Atlanskog saveta Robert Mening:

„Mislim da ćemo kad se radi o bezbednosnim pitanjima biti svedoci da senator Mekejn preuzme rukovodjenje Odborom za oružane snage u Senatu, a to bi verujem moglo da bude sporno u smislu odbrambenih troškova i nekih naših vojnih aktivnosti na Bliskom istoku i na drugim mestima.“

I mada su SAD počele program obuke i opremanja sirijskih pobunjenika to pitanje neće nestati imajući u vidu tekuće sukobe sa ekstremistima Islamske države, ističe Džastin Logan:

„Postoji program. On se ne sprovodi na način na koji bi to senator MekKejn želeo. Mislim da bi promena mogla da se odnosi na način razgovora i vrste pretresa o tome i kako republikanci u Senatu mogu da utiču na medijsko izveštavanje o predsednikovoj politici.“

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki kaže da američke diplomate podjednako saradjuju sa svima bez obzira ko kontroliše Kongres:

„Stejt department je nestranačka zgrada i mi saradjujemo i sa demokratama i sa republikancima i ići ćemo napred imajući to na umu.“

Što se tiče mandata državnog sekratara Džona Kerija, u medijima su se, tokom ove kampanje, pojavljivali izveštaji u kojima izvori administracije predsednika Obame kritikuju njegovu spoljnu politiku kao „neuskladjenu“ sa predsednikovom. Psaki kaže da Bela kuća „jasno stavlja do znanja da će Keri ostati na položaju“.

XS
SM
MD
LG