Linkovi

Borba protiv preveremenog rođenja


Majka pruža fizičku stimulaciju svojoj prevremeno rođenoj bebi kontaktom koža na kožu
Majka pruža fizičku stimulaciju svojoj prevremeno rođenoj bebi kontaktom koža na kožu

Prema najnovijoj velikoj međunarodnoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Lanset", komplikacije povezane sa rođenjem dece pre 39. nedelje najeći su pojedinačni uzrok smrti na svetu...

Više od 200 zemalja obeležilo je 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođenih. Prevremeno rođenje je najveći uzrok smrti dece širom sveta, sudeći prema novoj studiji u medicinskom časopisu Lanset. Neki od efekata prevremenog rođenja su doživotni.

Bebe se bore sa posledicama preranog dolaska na svet. Oko million njih umre svake godine, većinom u zemljama u razvoju, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu za medicinu “Lanset”.

“Komplikacije zbog prevremenog rođenja su pojedinačno najveći uzrok smrti na svetu”, kaže dr Robert Blek, sa Univerziteta Džons Hopkins, koji je koordinisao ovu međunarodnu studiju.

U idealnim okolnostima, bebe su u materici 39 nedelja. One koje se rode pre 37. nedelje, mogu da imaju zaostatak u govoru i fizičkoj koordinaciji, imaju probleme sa vidom i da pate od infekcija.

“Mozak se još razvija, respiratorni trakt se još razvija, što čini bebe podložnijim komplikacijama, čak i dugoročno”, kaže dr Dajen Ešton, iz organizacije “Marš za bebe”, koja na međunarodnom nivou radi na smanjenju broja prevremenih rođenja.

Ne postoji jedan razlog za prevremeno rođenje.

U zemljama u razvoju, deo problema predstavlja loša ishrana za trudnice u kojoj nedostaju kalcijum, minerali i kalorije.

U Sjedinjenim Državama, preveliki je broj nepotrebnih carskih rezova. Ali drugi razlozi kreću se od oštećenja grlića materice ljudskim papiloma virusom, do duvanskog dima, a tu su i brojni nepoznati faktori.

Na sreću, istraživači su pronašli načine da pomognu da prevremeno rođene bebe prežive.

“Postoje brojne intervencije koje bi mogle da se preduzmu, čak i u siromašnim zemljama, koje trenutno imaju visok procenat smrtnosti”, kaže dr Blek.

Intervencije kao što je kontakt kože na kožu, što pomaže da bebe ostanu tople, kao i podsticanje dojenja. Cilj je da se pronađu dodatni načini za sprečavanje smrti dece mlađe od pet godina i smanjenje stope smrtnosti porodilja, kako bi deca mogla da rastu zdravo i budu bolje pripremljena da vode produktivan život.

XS
SM
MD
LG