Linkovi

Smanjuje se smrtnost dece u Africi


Smrtnost dece u Africi u padu
Smrtnost dece u Africi u padu

Grupa Spasite decu objavila je danas novi izveštaj u kome kaže da svet beleži „značajna“ poboljšanja u zdravlju dece

Humanitarna grupa Spasite decu kaže da je učinjen napredak u borbi protiv smrtnosti dece u mnogim afričkim zemljama u razvoju, ali istovremeno upozorava na potrebu da se vlade pozabave nejednakostima, zbog kojih neka deca imaju manju šansu da prežive.

Pomenuta grupa objavila je danas novi izveštaj u kome kaže da svet beleži „značajna“ poboljšanja u zdravlju dece, ali da su deca u siromašnim i ruralnim oblastima, kao i devojčice i bebe, i dalje izloženi većem riziku od smrti.

Profil Etiopije naglašava tu podelu. Ta zemlja je smanjila mortalitet dece za 67 posto, od kako su Ujedinjene nacije to postavile kao cilj koji treba dostići do 2015. Medjutim, organizacija Spasite decu navodi da su deca iz 40 odsto najsiromašnijih etiopskih porodica dvostruko više izložena riziku od smrti od onih iz 10 odsto najimućnijih porodica. Devojčice i deca koja žive u ruralnim oblastima takodje su izloženi većem riziku od smrti.

Istim izveštajem se apeluje na vlade da se fokusiraju na prevenciju smrti medju bebama, čija je stopa smrtnosti pada daleko sporije od druge dece mlađe od pet godina. Grupa takodje poziva vlade da se posvete problemu slabe uhranjenosti koja je, kako navodi, uzrok gotovo polovine smrtnih slučajeva medju decom.
XS
SM
MD
LG