Linkovi

Anketa: 55 odsto Srba želi u EU


Trend rasta u Srbiji povodom priključenja EU
Trend rasta u Srbiji povodom priključenja EU

Redovno istraživanje javnog mnenja o EU i evropskim integracijama, koje je ove godine sprovedeno u prvoj polovini februara na 1.239 ispitanika pokazalo da 39 odsto građana uopšte ili uglavnom ne podržava ulazak u Uniju...

Agencija TNS Medijum Galup sprovela je istraživanje o odnosu građana Srbije prema EU i evropskim integracijama, koje je pokazalo blagi trend porasta podrške članstvu u Uniji. Razlozi podrške su uglavnom ekonomski.

Više od polovine – tačnije 55 odsto građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU, dok 39 procenata uopšte ili uglavnom ne podržava ulazak u Uniju, pokazalo je redovno istraživanje javnog mnenja o EU i evropskim integracijama, koje je ove godine sprovedeno u prvoj polovini februara na 1.239 ispitanika.

Kako je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja rekao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport blagi uzlazni trend podrške članstvu Srbije u EU je rezultat otpočinjanja pristupnih pregovora 21. januara. Devenport je istakao i da će EU nastaviti da sarađuje sa srpskom vladom, kako bi građani dobili što više informacija o EU i kako bi odluku o pristupanju Srbije Uniji mogli da donesu na osnovu činjenica:

"Pozitvno je takođe to što velika većina građana, u ovom slučaju 56 odsto, po istraživanju, podržava dijalog Beograda i Prištine. Mislim da to nam pokazuje takođe da većina građana razume da ovaj dijalog rešava konkretna pitanja i donosi korist građanima na Kosovu".

Kako je istakla izvršna direktorka TNS Medijum Galupa Slađana Brakus, čak 56 odsto ispitanika smatra da će Srbija u pregovorima o članstvu biti podređena i smatraju da je EU ne tretira pošteno, već lošije nego druge zemlje u regionu. Kao najvažniji uslov za pristupanje EU 44 odsto građana navodi priznavanje nezavisnosti Kosova, a zatim reforme i borbu protiv korupcije i kriminala.

"Kada se radi o podršci članstvu, dakle konkretnije pitanje, koliko građana podržava članstvo Srbije u EU, dobijamo procenat od 55 posto građana koji u potpunosti ili uglavnom podržavaju članstvo Srbije u EU. Njihovi razlozi su prvenstveno bolje šanse za zaposlenje, bolji standard, bolja budućnost i prosperitet, dakle ekonomske prirode".

Odgovarajući na pitanje o održavanju Parade ponosa, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je ocenio da je najvažnije stvoriti okvir za održavanje tog događaja koji je prošle godine otkazan. On je rekao da je imenovanje oficira za vezu MUP-a Srbije sa LGBT zajednicom u Upravi pozitivan korak.

A govoreći o najavljenoj parlamentarnoj rezoluciji o Kosovu, Devenport je istakao da će EU sačekati da dobije više detalja o novoj rezoluciji pre nego što iznese svoj stav.
XS
SM
MD
LG