Linkovi

Pentagon ne koordinira vazdušne napade sa Rusijom u Siriji


Ova fotografija Ministarstva odbrane Rusije navodno pokazuje avione Tu-22M3 ruskih vazduhoplovnih snaga kako napadaju ciljeve Islamske države u Sijiji, 23. januara 2017. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
Ova fotografija Ministarstva odbrane Rusije navodno pokazuje avione Tu-22M3 ruskih vazduhoplovnih snaga kako napadaju ciljeve Islamske države u Sijiji, 23. januara 2017. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Pentagon je u ponedeljak negirao da je koordinirao vazdušne napade sa Rusijom u Siriji, pošto je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su Sjedinjene Države obezbedile koordinate ekstremista Islamske države.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruski avioni primili koordinate ciljeva Islamske države u blizini Al Baba u Sirji, sa "američke strane" iz koalicije predvođene SAD koja se bori protiv militantnih grupa, 22. januara.

"Kao rezultat ove združene operacije, nekoliko skladišta municije, kao i oblast u kojoj se militanti okuljaju sa opremom, su uništeni", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane koje citira novinska agencija TASS.

Pentagon je to negirao.

"Sekretarijat za odbranu ne koordinira vazdušne napade sa ruskom vojskom u Siriji", rekao je Erik Pahon, portparol Pentagona.

Pentagon saopštava da Sekretarijat za odbranu ima kanal komunikacije sa ruskom vojskom, koji je pretežno fokusiran na izbegavanje sudara u vazdušnom prostoru iznad Sirije.

Rusija i Sjedinjene Države podržavaju različite strane u sirijskom konfliktu. Dok Moskva podržava predsednika Bašara al Asada, Vašington podržava neke sunitske muslimanske pobunjenike.

Odvojeno od toga, Sjedinjene Države takođe predvode međunarodnu koaliciju koja sprovodi vazdušne napade protiv Islamske države.

Upitan da li su Sjedinjene Države otvorene za zajedničku vojnu akciju sa Rusijom u Siriji, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je na konferenciji za novinare u ponedeljak:

"Ukoliko postoji način da se možemo boriti proitiv ISIS-a zajedno sa bilo kojom zemljom, bilo da je to Rusija ili neko drugi, a ako delimo zajednički nacionalni interes, naravno da ćemo to prihvatiti".

Predsednik Donald Tramp često je ponavljao tokom svoje kampanje da želi da radi sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, koja drži teritorije u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG