Linkovi

Kijev: Opipljivi dokazi protiv Rusije


Proruski borac čuva mesto na kojem se srušio avion Malezija erlajnsa, u blizini sela Grabovo
Proruski borac čuva mesto na kojem se srušio avion Malezija erlajnsa, u blizini sela Grabovo

Prvi čovek ukrajinske kontraobaveštajne službe Vitalij Nada tvrdi da separatist nisu obučeni da koriste veoma sofisticirani raketni bacač tipa BUK-1 kojim je oboren avion Malezija erlajnsa sa 298 putnika i članova posade...

Prvi čovek ukrajinske kontraobaveštajne službe Vitalij Nada izjavio je da zvanični Kijev ima "ubedljive dokaze", koji potvrđuju da su Rusi imali ulogu u obaranju aviona Malezija erlajnsa iznad oblasti koju kontrolišu proruski separatisti, u blizini granice sa Rusijom.

Na konferenciji za novinare, Nada je naglasio da separatistički pobunjenici nisu obučeni da koriste veoma sofisticirani raketni bacač tipa BUK-1.

"Da biste operisali tim bacačem potrebno vam je znanje i obuka. Pouzdano znamo da je tim koji ga je koristio bio ruski, da su BUK-1 koristili ruski državljani, i da su došli sa teritorije Ruske federacije, baš kao i raketni bacač", rekao je Nada.

Ukrajina je takođe optužila Rusiju da pomaže proruskim separatistima da unište dokaze na mestu gde se avion srušio. Vlada tvrdi da su pobunjenici premestili 38 tela žrtava sa mesta nesreće u grad Donjeck, koji je pod njihovom kontrolom, a da su im u transportu pomogli "specijalisti sa očigledno ruskim akcentom".

Tim međunarodnih posmatrača saopštio je da su im separatisti omogućili samo ograničen pristup lokaciji, na kojoj još ima tela nekih od žrtava.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je da su šef diplomatije Sergej Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri danas telefonom razgovarali o istrazi obaranja aviona i da su se složili da međunarodni istražitelji moraju imati pristup mestu nesreće i svim informacijama u vezi sa udesom. Lavrov i Keri su se - prema tvrdnjama ministarstva - takođe složili da bi obe zemlje trebalo da iskoriste svoj uticaj u regionu kako bi se zaustavili sukobi u Ukrajini.

Ministar saobraćaja Malezije Liou Tiong Lai je pre današnjeg polaska za Kijev, gde treba da pomogne u istrazi, izjavio da su dokazi na mestu gde se nalazi olupina aviona neovlašćeno izmenjeni i nazvao to "izdajom" života izgubljenih u tragediji. On je takođe rekao da je je avion bio na pravoj putanji kada je oboren.

Let MH17 išao je od Amsterdama ka Kuala Lumpuru sa 298 putnika i članova posade, za koje se veruje da su svi stradali.

XS
SM
MD
LG