Linkovi

Pozivi za nezavisnu istragu pada aviona


Olupina Boinga 777 Malezija Erlajnz koji je oboren u četvrtak blizu sela Rožipne u regionu Donjeck.
Olupina Boinga 777 Malezija Erlajnz koji je oboren u četvrtak blizu sela Rožipne u regionu Donjeck.

Lideri širom sveta traže istragu pada Boinga 777, koji se srušio na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura. Većina putnika na letu bili su Holanđani, dok su mnogi putovali u Australiju, gde se održava međunarodna konferencija o sidi.

U istočnoj Ukrajini nastavlja se potraga za žrtvama aviona Malezija Erlajnza koji je juče oboren dok je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur. Lokalne vlasti navode da je poginulo svih 298 putnika i članova posade, a do sada je pronađeno 181 telo. Dok Malezija i svetski lideri pozivaju na detaljnu, transparentnu istragu kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za obaranje putničkog aviona, Rusija i Ukrajina razmenjuju optužbe.

Istražitelji i službe hitne pomoći pretražuju polja u istočnoj Ukrajini na lokaciji gde se srušio Boing 777 Malezija Erlajnza, na teritoriji koju kontrolišu proruski pobunjenici. Prema rečima ukrajinskih zvaničnika, tela će biti transportovana u Harkov, grad pod vladinom kontrolom 270 kilometara dalje, kako bi bila identifikovana. Proruski pobunjenici dozvolili su pristup lokaciji grupi od 30-tak OEBS-ovih posmatrača.

Većina putnika bili su Holanđani, njih 173, zatim Malezijci, Australijanci, Indonežani kao i pripadnici još devet nacija.

“Mama i tata, volim vas, strašno ćete nam nedostajati… Želeli su da vide svoju unuku kako je prohodala kada se večeras vrate kući”, ispričala je Amanda Kupman, čiji su roditelji, lekari Rodžeri i Džil Gard poginuli na letu MH 17.

Mnogi od poginulih putnika su naučnici koji su putovali na međunarodnu konferenciju o AIDS-u Australiji.

“Šta ako je lek za sidu bio na tom avionu? Stvarno ne znamo… Među putnicima je bilo veoma istaknutih istraživača, koji se bave ovim problemom dugi niz godina”, ističe Trevor Streton, aktivista za borbu protiv side.

U Holandiji su zastave spuštene na polja koplja posle tragedije koju je holandski premijer Mark Rute nazvao najvećom “avionskom nesrećom u istoriji Holandije.”

Naša vlada želi da istraži šta se dogodilo, želimo da utvrdimo ko stoji iza ovoga i kao što je rekao moj australijski kolega – ‘Ako su u sve umešani teroristi, ako je neko ovo uradio namerno, želimo da se učini sve da odgovorni budu dovedeni pred sud i kažnjeni’”.

Američki predsednik Barak Obama je događaj nazvao strahotom neizrecivih razmera. On je u Vašingtonu saopštio da je među putnicima bio najmanje jedan američki državljanin, i dodao da dokazi ukazuju na to da je avion oboren projektilom zemlja-vazduh, lansiranim iz oblasti koje kontrolišu proruski separatisti. Obama je istakao da je izgubljeno skoro 300 nedužnih života, muškaraca, žena i dece, koji nisu imali nikakve veze sa krizom u Ukrajini.

"Ovo je globalna tragedija. Azijski avion je uništen na evropskom nebu, a putnici su bili građani brojnih zemalja. Zato mora da postoji kredibilna međunarodna istraga o tome šta se dogodilo. Savet bezbednosti UN je podržao tu istragu i držaćemo za reč sve njegove članice, uključujući Rusiju”.

Savet bezbednosti UN danas je održao hitnu sednicu posvećenu rušenju aviona Malezija Erlajnza, pozivajući na sprovođenje “kompletne, detaljne i nezavisne međunarodne istrage”, uz apel na sve strane da dozvole istražiteljima pristup mestu nesreće.

Ukrajina i Rusija danas su u Savetu bezbednosti i van njega razmenjivale optužbe za odgovornost. Šef ukrajinske službe bezbednosti Valentin Navalčienko izneo je tvrdnje da su trojica ruskih vojnika prešla granicu sa Ukrajinom sa raketnim bacačem i da su oni pucali u putnički avion Malezija Erlajnz.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nazvao je obaranje malezijskog aviona “zločinom protiv čovečnosti”.

"U ime ukrajinske vlade želim da izrazim duboko saučešće zbog nedužnih žrtava koje su ubili teroristi predvođeni Rusijom”.

Na drugoj strani, ruski predsednik Vladimir Putin je za pad aviona okrivio Ukrajinu i njenu borbu protiv pobunjenika.

"Tragedija se ne bi dogodila da postoji mir u toj području, da nije došlo do obnovljenih sukoba na jugoistoku Ukrajine. Naravno, država na čijoj se teritoriji ovo dogodilo snosi odgovornost za ovu užasnu tragediju”.

Mnogi analitičari smatraju da bi jučerašnja nesreća mogla da bude prekretnica u jačanju međunarodnog pritiska na Moskvu kako bi se rešila kriza u Ukrajini.

U međuvremenu, iako je Malezija Erlajnz naveo da se vazdušna ruta na kojoj se dogodio incident često koristi na letovima iz Evrope prema Aziji, američke i međunarodne avio kompanije, kao i sam Malezija Erlajns, saopštile su da će izbegavati da lete iznad granice Rusije i istočne Ukrajine.

Ovo je druga tragedija Malezija Erlajnz u četiri meseca. Avion na letu 370, sa 239 putnika i članova posade, nestao je u martu, a uprkos intenzivnoj potrazi ostaci aviona još nisu pronađeni.

XS
SM
MD
LG