Linkovi

Reakcije u SAD na smenjivanje direktora FBI


Arhiva - Senator Patrik Lejhi iz Vermonta govori na konferenciji za novinare, 22. februara 2017. (AP Photo/Desmond Boylan)
Arhiva - Senator Patrik Lejhi iz Vermonta govori na konferenciji za novinare, 22. februara 2017. (AP Photo/Desmond Boylan)

Nakon što je predsednik SAD, Donald Tramp, smenio direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) u utorak, demokratski članovi Kongresa osudili su taj potez i pozvali na nezavisnu istragu navodnog mešanja Rusije u predsedničku kampanju 2016. godine.

Demokrate porede ovaj potez sa onim kada je Ričard Nikson otpustio nezavisnog specijalnog tužioca 20. oktobra 1973, tokom istrage afere Votergejt i tumače da je Trampov sporni potez povezan sa istragom koju FBI vodi povodom mejlova Hilari Klinton, Trampove rivalke u trci za predsednika.

Ovo su rekacije demokrata i republikanaca na smenjivanje Komija:

"Niko ne treba da privhati apsurdno objašnjenje predsednika Trampa, da je on sad zabrinut pošto je direktor FBI-a nefer tretirao sekretarku Klinton... Ovo nije ništa manje od 'niksonisanja'" - senator Patrik Lejhi, demokrata iz Vermonta, u izjavi.

"Današnji potez predsednika Trampa u potpunosti unišava svaki privid nezavisne istrage o ruskim naporima da utiču na naše izbore i dovodi našu zemlju na rub ustavne krize." - predstavnik Džon Konjers, demokrata iz Mičigena, u izjavi.

"S obzirom na nedavne kontroverze koje su okruživale direktora, verujem da će nov početak koristiti kako FBI-u, tako i naciji." - senator Lindzi Grejm, republikanac iz Južne Karoline, u izjavi.

"Ovo je niksonski. Zamenik državnog tužioca Rod Rozenštajn mora odmah da postavi specijalnog savetnika kako bi se nastavio istraga o Trampu i Rusiji." - senator Bob Kejsi, demokrata iz Pensivalije, u izjavi.

Arhiva - Lider manjine u Senatu, Čak Šumer iz Njujorka, obraća se novinarima na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 7. marta 2017.
Arhiva - Lider manjine u Senatu, Čak Šumer iz Njujorka, obraća se novinarima na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 7. marta 2017.

"Velika greška"

"Ranije ovog popodneva, predsednik Tramp me je pozvao i obavestio me da je razrešio direktora Komija. Rekao sam predsedniku: 'Gospodine predsedniče, uz dužno poštovanje, vi pravite veliku grešku'... S obzirom na način na koji je predsednik otpustio direktora Komija, svaka osoba koja bude postavljena da vodi istragu o Rusiji, brinuće da ne doživi istu sudbinu kao direktor Komi, ukoliko dođe u konflikt s administracijom." - senator Čak Šumer, demokrata iz Njujorka, u obraćanju novinarima.

"Sada postoji kriza poverenja u Sekretarijat za pravosuđe i predsednika Trampa, da se ne smatraju odgovornima, jer su republikanci u Predstavničkom domu odbili da rade sa nama svoj posao." - predstavnik Elajdža Kamings, demokrata iz Merilenda, u izjavi; on je pozvao na hitno saslušanje.

"Današnja predsednikova akcija je šokantna... Jedini način na koji ova administracija može da počne da demonstrira predanost vladavini prava... jeste da sarađuje u potpunosti sa kongresnom istragom koja je u toku i da podrži postavljanje nezavisnog specijalnog saveta." - senator Mark Vorner, demokrata iz Virdžinije, u izjavi.

"Ovaj direktor FBI-a je godinama tražio način da me zatvori zbog mojih političkih aktivnosti. Ako ja mogu da se protivim njegovoj smeni, možete i vi." - begunac i bivši savetnk u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji, Edvard Snouden, koji je odao dokumenta i koji sada živi u Rusiji, preko Tvitera.

"Tokom poslednjih nekoliko meseci, odluke direktora Komija po kontroverznim pitanjima izazvale su zabrinutost širom političkog spektra i među ekspertima od karijere, sprovodiocima zakona." - senator Čarls Gresli, republikanac iz Ajove, u izjavi.

"Nikome... se ne može verovati"

"Ne može se dovoditi u pitanje to da se mora formirati potpuno nezavisan specijalni savet koji bi vodio ovu istragu (o Rusiji). Po tom pitanju, ne može se verovati nikome iz Trampovog lanca komandovanja u sprovođenju nepartijske istrage." - senator Ron Vajden, demokrata iz Oregona, na Tviteru.

Arhiva - Senator Bob Korker, republikanac iz Tenesija
Arhiva - Senator Bob Korker, republikanac iz Tenesija

"Ključno je da su postojeće istrage servilne i oslobođene od političkog uticaja do njihovog okončanja, i imperativ je da predsednik Tramp nominuje naširoko poštovanog i kvalifikovanog pojedinca da vodi biro u ovo kritično vreme." - senator Bob Korker, republikanac iz Tenesija, u izjavi.

"Džejms Komi je čovek od časti i integriteta i vodio je FBI dobro u vanrednim okolnostima. Ja već dugo pozivam na formiranje specijalnog kongresnog komiteta koji bi istražio rusko mešanje u izbore 2016. Predsednikova odluka da ukloni direktora FBI samo potvrđuje tu potrebu i hitnost formiranja takvog komiteta." - senator Džon Mekjen, republikanac iz Arizone, u izjavi.

"Potreba za specijalnim tužiocem je sada kristalno jasna. Predsednik Tramp je katastrofalno kompromitovao postojeću istragu FBI-a o vezama njegove sopstvene Bele kuće sa Rusijom. Od Votergejta naš pravni sistem nije bio toliko ugrožen." - senator Ričard Blimental, demokrata iz Konektiketa, u izjavi.

"Ovo je važan potez u obnovi poverenja javnosti u fer rukovođenje pravosuđem na saveznom nivou. Gospodin Komi izgleda nije razumeo neke zakone koje je zamoljen da istraži i nažalost politizovao je osetljivu poziciju kao što je direktor FBI-a." - Konzervativna posmatračka grupa "Džudišual voč".

XS
SM
MD
LG