Linkovi

Tramp otpustio direktora FBI


Direktor FBI-a Džejms Komi priprema se da svedoči na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 3. maja 2017.
Direktor FBI-a Džejms Komi priprema se da svedoči na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 3. maja 2017.

Američki predsednik Donald Tramp otpustio je direktora FBI Džejmsa Komija, uz ocenu da on više nije u stanju da efikasno vodi agenciju.

"Od ključnog je značaja da pronađemo novo liderstvo Federalnog istražnog biroa koje će obnoviti poverenje javnosti i poverenje u njegovu ključnu misiju sprovođenja zakona", naveo je Tramp u pismu Komiju koje je Bela kuća objavila u utorak kasno popodne.

Potraga za novim direktorom FBI počinje "istog trenutka", saopštila je Bela kuća.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je novinarima: "Predsednik je prihvatio preporuku sekretara za pravosuđe i zamenika sekretara za pravosuđe u pogledu otpuštanja direktora Federalnog istražnog biroa."

Direktori FBI dobijaju jedan mandat u trajanju od deset godina. 56-godišnji Komi postavljen je pre četiri godine.

Ranije u utorak, FBI je obavestio Kongres da je Komi preuveličao ključni zaključak u istrazi imejlova demokrate Hilari Klinton u svom svedočenju pred Kongresom prošle nedelje. Biro je naveo da je Komi pogrešio kada je kongresnom odboru rekao da je saradnica Hilari Klinton, Huma Abedin, poslala "stotine i hiljade" mejlova tadašnje državne sekretarke, u periodu od 2009. do 2013. godine, svom suprugu od kojeg se sada razvodi, kongresmenu Entoniju Vineru. Stvaran broj imejlova bio je znatno manji, naveli su zvaničnici FBI-a.

Komi je odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjim predsedničkim izborima u SAD na kojima je Tramp porazio Klinton. Prošlog jula, on je ocenio da je Klinton bila "izuzetno nesmotrena" u baratanju mejlovima u domenu nacionalne bezbednosti dok je bila državna sekretarka, ali da nije potrebno podići nikakvu krivičnu optužnicu protiv nje.

Krajem oktobra, neposredno pre izbora, Komi je rekao da ponovo otvara istragu zato što je FBI otkrio mejlove Klinton na Vinerovom kompjuteru.

Klinton smatra da je Komijeva novootvorena istraga tako blizu dana izbora 8. novembra jedan od razloga što je izgubila izbore. Dva dana uoči izbora, direktor FBI rekao je da, nakon što su istražitelji pregledali novu grupu imejlova, nije otkriveno ništa novo i da je zadržan raniji zaključak da ne treba podizati optužnicu protiv Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG