Linkovi

Pao i Nadal, Novak peti put u finalu Vimbldona!


Novak Đoković nasmejan posle pobede u polufinalu Vimbldona nad Špancem Rafaelom Nadalom (Foto: AP/Ben Curtis)
Novak Đoković nasmejan posle pobede u polufinalu Vimbldona nad Špancem Rafaelom Nadalom (Foto: AP/Ben Curtis)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona, prvi put posle 2015. godine i peti put u karijeri.

Đoković je u nastavku polufinalnog meča, prekinutog u petak zbog povečerja u četvrti Londona u kojoj se nalazi vimbldonski kompleks, pri rezultatu 2:1 (6:4, 3:6, 7:6 (9)) u setovima za Đokovića, pobedio prvoplasiranog na svetskoj rang-listi Rafaela Nadala.

Nadal je najpre dobio četvrti set 6:3, a onda je Đoković bio bolji u veoma napetom odlučujućem setu - 10:8 posle više od sat i po vremena igre. U petom setu, obijca su imala priliku da oduzmu servis rivalu, Nadal dva puta po dve "vezane" brejk lopte, a Đoković nije uspeo da realizuje jednu meč loptu u 16. gemu, pre nego što je u 18. došao do 0:40 i iskoristio drugu priliku da trijufume u još jednom "klasiku".

Bio je to 52. duel dvojice velikih šampiona, a Đoković sada vodi 27:25, od čega 2:1 na Vimbldonu.

Za 13. grand slem titulu u karijeri u 22. finalu, 31.godišnjeg Beograđanina čeka Južnoafrikanac Kevin Anderson. Prošlogodišnji finalista Ju Es Opena (izgubio u finalu od Nadala), pobedio je Amerikanca Džona Iznera u najdužem polufinalu u istoriji Vimbldona, koje je trajalo 6 sati i 35 minuta. Bilo je 7:6 (6), 6:7 (5), 6:7 (9), 6:4, 26:24.

Biće to 7. međusobni duel Andersona i Đokovića, koji vodi sa 5:1, uključujući i pobede na Vimbldonu 2011. i 2015. na putu kada je osvojio svoju prvu i za sada poslednju titulu na jedinom grand slem turnriu na travi.

XS
SM
MD
LG