Linkovi

Obama planira naoružavanje pobunjenika u Siriji


Sirijski pobunjenici u Alepu
Sirijski pobunjenici u Alepu

Zvaničnici Bele kuće saopštili da je su obaveštajne agencije došle do nepobitnih dokaza da je Damask upotrebio male količine hemijskog oružja...

Američki predsednik Barak Obama odlučio je da uputi direktnu vojnu pomoć pobunjenicima u Siriji, saopštila je Bela kuća. Taj potez dočekan je dočekan sa brzim odobravanjem evropskih saveznika SAD.

Odluka je doneta pošto su zvaničnici Bele kuće saopštili da je su obaveštajne agencije došle do nepobitnih dokaza da je zvanični Damask u poslednjih godinu dana protiv pobunjenika upotrebio male količine hemijskog oružja, uključujući otrovni gas sarin.

Damask je odbacio optužbe SAD tvrdeći da je laž da su vladine snage upotrebile hemijsko oružje protiv pobunjenika. Sirijsko ministarstvo inostranih poslova navodi da su optužbe zasnovane na lažnim informacijama.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg danas je u Londonu rekao da se slaže sa američkom procenom upotrebe hemisjkog oružja.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je takođe pozdravio, kako se izrazio, “jasno saopštenje SAD” i dodao da je upotreba hemijskog oružja potpuno neprihvatljiva.

Rusija, bliski saveznik Sirije, ocenjuje da “američki dokazi ne izgledaju uverljivo”.
XS
SM
MD
LG