Linkovi

SAD i Britanija o krizi u Siriji


Ušančeni sirijski pobunjenici u gradu Hatla
Ušančeni sirijski pobunjenici u gradu Hatla

Američki državni sekretar i njegov britanski kolega u Vašingtonu razmatraju eventualno formiranje prelaze vlade u Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri danas je domaćin svom britanskom kolegi radi razgovora o Siriji dok aktivisti izveštavaju da su anti-vladini pobunjenici pobili destine šiita u gradu Hatla u istočnoj pokrajini Deir el-Zur.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa koja podržava opoziciju, ali izveštava o kršenjima na obe strane konflikta, javila je Glasu Amerike da su 60 žrtava, ubijenih kasno sinoć u gradu Hatla, bili pripadnici provladinih šiitskih paravojnih snaga.

Na video snimku, koji su pobunjenici postavili na internet, vide se desetine naoružanih napadača koji nose crne islamističke zastave, slave i pucaju dok se dim vije iznad nekoliko zgrada u Hatli. Opservatorija navodi da su pobunjenici obezbedili kontrolu nad gradom i spalili nekoliko broj kuća u šiitskom distriktu. Šiitski civili su potom pobegli.
Sirijski vladini funkcioneri osudili su taj napad, nazvavši ga „masakrom“ civila.

U Vašingtonu, Keri i britanski sekretar za inostrane poslove, Vilijam Hejg, će razmotriti eventualne korake u cilju formiranja prelazne vlade u Siriji koja bi rukovodila zemljom nakon više od dve godine sukoba.

I Britanija i Sjedinjene Države su obezbedili ne-smrtonosnu podršku pobunjenicima koji se protive sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu i takodje razmatraju mogućnost slanja oružja.
XS
SM
MD
LG