Linkovi

Mentalna aktivnost sprečava demenciju


Old adult
Old adult

Aktivnosti koje doprinose mentalnoj stimulaciji mogu da održe vaš mozak razboritim u daleko poodmaklim godinama. Istraživači na klinici Mejo u Arizoni pronašli su znakove koji ukazuju na načine za smanjenje šansi za razvoj umerene demencije.

Vežbanje. Sastavljanje slagalice. Druženje. To su samo neke od stvari za kojima istraživači tragaju kao načinima da se spreči razvoj demencije kod starijih osoba.

Neke studije se fokusiraju na vežbanje koje poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu i održava ga funkcionalnim, fizički i mentalno. Druge studije se usredsređuju na mentalne aktivnosti.

Istraživači na klinici Mejo razmatrali su aktivnosti koje stimulišu rad mozga kako bi videli da li one mogu da pomognu starijim osobama da umanje rizik od razvoja čak i umerenog kognitivnog oštećenja ili skraćeno M-C-I. To stanje ne utiče na svakodnevni život, ali oni koji ga imaju smatraju se rizičnim za dobijanje Alchajmerove bolesti.

“Ova studija je veoma važna zato što demencija i MCI, ta stanja su veoma česta kako starimo. Moramo da pronađemo ne-farmakološke načine da umanjimo rizik od MCI-ja ili demencije”.

Psihijatar Jonas Gejda iz klinike Mejo je koautor studije na 2.000 osoba starijih od 70 godina, koja proučava da li igranje igara, crtanje, korišćenje kompjutera i druženje mogu da umanje rizik od umerenog kognitivnog oštećenja.

Istraživači su ustanovili da takve aktivnosti, čak i kasnije u životu, pomažu u sprečavanju demencije, čak i kod osoba koje imaju genetski rizik. Kod samo 15 odsto učesnika razvila se umerena demencija tokom perioda od četiri godine.

Mentalne aktivnosti ne moraju da budu težak posao, kaže Gejda. Vežbanje mozga samo dva do tri puta nedeljno moglo bi da umanji kognitivno opadanje.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG